Povratak u domovinu

Veliki ruski kompozitor Sergej Prokofjev je posle Oktobarske revolucije otišao u emigraciju i selio se iz zemlje u zemlju.

Godine 1932. dobija poziv od sovjetske vlasti da se vrati u otadžbinu i prihvata ga. U današnjoj emisiji Vreme muzike urednica Gorica Pilipović sagledava sve posledice te sudbonosne odluke, odnosno trenutka kad se ukrste muzika i politika.

„Tuđa sredina ne odgovara mojoj inspiraciji zato što sam ja Rus, što će reći - najmanje spreman od svih ljudi da budem u egzilu, te da ostanem svoj i u psihološkoj klimi stranoj mom rodu. Moji zemljaci, pa tako i ja, nosimo svoju zemlju sa sobom. Naravno, ne celu, već samo mali deo, ali dovoljno da u početku ne osećamo bol, potom sve više, dok nas to na kraju potpuno ne slomi." Ovo su reči umetnika u egzilu - Sergeja Prokofjeva, zapravo reči iz vremena kad se već uveliko vratio u domovinu. Kao što je poznato, Prokofjev je posle Oktobarske revolucije otišao u emigraciju i selio se iz zemlje u zemlju. Godine 1932. dobija poziv od sovjetske vlasti da se vrati u otadžbinu i prihvata ga.

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво