Jedna od najlepših komičnih opera svih vremena

U današnjoj emisiji Con anima, koju uređuje i vodi Gorica Pilipović, možete slušati odabrane odlomke jedne od najlepših komičnih opera svih vremena, pa i opera uopšte – to je Falstaf Đuzepa Verdija.

Mogli bismo reći da je to Verdijevo životno remek-delo, možda i testamentarno jer je poslednje. Kao i u nekoliko prethodnih ostvarenja Verdi se poslužio dramskim predloškom svog omiljenog pisca - Vilijama Šekspira, zapravo u Falstafu su spojene scene iz različitih Šekspirovih drama - Vesele žene vindzorske i Henri IV, mada ima i naznaka Sna letnje noći. S obzirom da se radi o komediji Verdi je dobio mogućnost da kao nikada do tada muzičkim detaljima odgovori na verbalne elemente drame. Drugim rečima, slušalac je prosto bombardovan raznolikošću ritma, orkestracije, melodijskih motiva i harmonskih srdstava. Materijal koji bi nekada poslužio za celu numeru sada je kondenzovan na malom prostoru, a veliki deo ovih svežih ideja zapravo proizlazi iz samog govornog teksta. I zato je dramski ritam dela ubrzan - stalno se nešto događa, radnja teče bez predaha. Ovo je zaista jedinstven primer koliko se jedna opera može približiti realnom scenskom vremenu.

Кон анима

Autor:
Горица Пилиповић, Исидора Бован

Кон анима је посвећена опери. Портрети уметника, занимљивости из света оперe, анегдоте и оперске звезде, освежавају овај својеврсни радио водич кроз захтевни свет музичке сцене. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво