Život i delo Dragoljuba Jovanovića

Gost emisije: prof. dr Dragan Simeunović.

Učesnik, tumač, svedok političkog života u Srbiji u prvoj polovini XX veka, dvostruki sorbonski doktor nauka, profesor Pravnog fakulteta u Beogradu, osnivač Seljačke narodne stranke, a zbog svojih sukoba sa režimom Kraljevine Jugoslavije, a kasnije i komunistima, u zatvoru je proveo trinaest godina. Dr Dragoljub Jovanović (1895, selo Gnjilan, Pirot-1977. Beograd) za sobom je ostavio u rukopisu obimno delo, sada sabrano u 16 tomova. Dvanaest knjiga Jovanovićevih Sabranih dela predstavljaju njegove "Političke uspomene", u kojima svedoči o svom vremenu i savremenicima, a četiri "Medaljone", zbirke portreta nekoliko stotina ličnosti sa kojima se njegov životni put ukrštao. Kroz beleške Dragoljuba Jovanovića promiču mnoge poznate i zaboravljene ličnosti, državnici, političari, naučni i kulturni radnici, profesori univerziteta, javne ličnosti iz predratnog, ratnog i poratnog vremena. Pred nama su i portreti, pored ostalih, Stjepana Radića, Svetozara Pribićevića, Milana Grola, Milana Nedića, Dimitrija Ljotića, Slobodana Penezića-Krcuna, Milovana Đilasa, Moše Pjade i mnogih drugih.

Povodom naučnog skupa u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti, u okviru ciklusa "Društvena i politička misao u Srbiji 19. i 20. veka" organizovan je naučni skup o dr Dragoljubu Jovanoviću, profesoru Pravnog fakulteta u Beogradu, osnivaču Seljačke narodne stranke, piscu obimnog dela koje je sada sabrano u 16 tomova, intelektualcu koji je zbog svojih političkih stavova, u oba režima Jugoslavije, u zatvoru proveo, ukupno, 13 godina, u današnjoj Riznici o životu i delu ove značane ličnosti govori dr Dragan Simeunović, profesor Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Beogradu.

Autor i voditelj: Dušanka Zeković.

 

Ризница Ризница

Autor:
Душанка Зековић

Емисија се бави културном баштином (антропологија, етнологија, етномузикологија, историја уметности, музеологија, археологија, језик, књижевност, митологија, конзервација, рестаурација...). [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво