Trgovina i moda na Putu svile

Šta je bilo u modi pre 15 vekova

Od južne Evrope, preko centralne Azije, Persije, Indije, sve do Kine, u oba smera su vekovima prenošena, razmenjivana i prodavana različita dobra - što je udaljeniji bio kraj iz kojeg su stizala, tim je veći bio njihov značaj. Trgovci koji su se u Kinu upućivali po svilu, sa sobom su nosili robu iz mesta iz kojih su krenuli, ali i iz svih krajeva kroz koje su prolazili. Prenosio se i stil odevanja, pa su se, na primer, kineski dvorjani u vreme dinastije Tang oblačili po poslednjoj turskoj i persijskoj modi.

U današnjem Putu svile otkrivamo deo nepreglednog spiska roba i modnih interesovanja koji su se vekovima razmenjivali na ovim stazama, u muzičkom društvu Urne Čahar-Tugči, Aše Bosle, Barbarosa Erkeza, Tofika, Gulama Alija, grupe Muzafir i gamelanskog orkestra sa Jave.

Autor emisije je Ivana Komadina.

Пут свиле

Autor:
Ивана Комадина

Пут свиле, као јединствено “радијско путовање”, недељом одводи слушаоце у неку од земаља повезаних са традиционалним Путем свиле, уз актуелна остварења из жанра “World music” и раритетне записе традиционалне музике. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво