Gosti: Vesna Golubović, Ksenija Marinković i Milorad Mića Stajčić

Vesna Golubović "Odakle i Kuda", Likovna galerija Kulturnog centra Beograda; Ksenija Marinković i Milorad Stajčić Galerija "X vitamin"

Posle duge pauze beogradskoj publici se predstavlja Vesna Golubović, umetnica koja je još osamdesetih godina prošlog veka skrenula pažnju stručne javnosti na svoj rad. "Odakle i Kuda" je naziv njene izložbe koju je podelila u dva prostora. U Likovnoj galeriji Kulturnog centra Beograda predstavila se ambijentalnom celinom, oslikanim zidovima koji uvlače posetioca u suštinu ideje čim uđe u prostor galerije.

Jedinstvenost postupka i ideje o temporalnosti, da radovi imaju rok trajanja (koliko traje i izložba), ukazuju da Vesna Golubović negira (kao koncept) neke postulate savremene umetnosti, poput komercijalnosti ili kolekcionisanja dela. Drugi deo izložbe, sačinjen od slika, biće od početka marta predstavljen u Galeriji B2."Od sirovina vidljivog i nevidljivog postojanja, umetnost gradi svoje znakove i nacrte za jedno novo stvaranje. To je materija koja se nalazi i u fokusu interesovanja Vesne Golubović, i kada je reč o organsko-optičkim nacrtima crteža na zidovima, i kada govorimo o slikama na platnu" zapisala je u predgovoru kataloga Anica Tucakov, istoričarka umetnosti.

Istoričarka umetnosti Ksenija Marinković i umetnik Milorad Stajčić pre dve godine osnovali su Galeriju "X vitamin" kao mesto koje "se bavi ispitivanjem metabolizma savremene umetnosti u Srbiji". Izlagačka koncepcija galerije bazirana je na prezentaciji radova mladih umetnika i onih srednje generacije. Istovremeno, to je i prostor za razgovore, druženja, kao i organizovanje autorskih izložbi. Posebnost galerije su otvaranja izložbi, koja su često začinjena DJ koncertima, performans ili akrobatskim nastupima.

Gosti emisije biće Vesna Golubović, Ksenija Marinković i Milorad Mića Stajčić.

Urednik i voditelj emisije: Sava Ristović.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво