O istorijskim, političkim i kulturnim vezama Srbije i Rusije

Govore: Slavenko Terzić i Vladislav Jovanović

Odnosi Srbije i Rusije danas su na istorijski najvišem nivou, odlikuju se dinamičnom saradnjom na svim poljima, podrškom i razumevanjem, a Srbija je posebno zahvalna Rusiji na čvrstoj i doslednoj podršci njenom teritorijalnom integritetu i suverenitetu i naporima da se pitanje KiM reši mirnim i diplomatskim sredstvima - izjave su srpskih najviših zvaničnika.

Srbija je važna država regiona, imajući u vidu geografski položaj i komplikovanu nedavnu istoriju posle raspada Jugoslavije.

Nema sumnje da se suočava sa pritiscima „sedenja na dve stolice".

Ruski maligni uticaj na Srbiju manifestuje se kroz kulturne veze, propagandu, energetiku i jačanje saradnje u oblasti odbrane, veze sa pravoslavnom crkvom i zajedničku slovensku kulturu, navodi se u izveštaju američkog Senata.

Ipak, Rusija i njen predsednik Vladimir Putin uživaju veliku, ako ne i najveću popularnost u Srbiji koja je viđena kao glavni ruski saveznik na Zapadnom Balkanu.

Koliku važnost i značaj u uspostavljanju dobre saradnje imaju lični odnosi, kakva je uloga i koliki je uticaj pojedinaca u međunarodnoj komunikaciji na visokom državnom nivou?

Govore: Slavenko Terzić bivši ambasador u Ruskoj federaciji i Vladislav Jovanović, nekadašnji ambasador u Ujedinjenim nacijama.

Autor Dušanka Petrović

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво