Nenad Nikolić dobitnik Nagrade „Nikola Milošević"

Žiri za nagradu „Nikola Milošević“, koju dodeljuje Radio Beograd 2 za najbolju knjigu u oblasti teorije književnosti i umetnosti, estetike i filozofije, odlučio je da ovogodišnju nagradu „Nikola Milošević“ dobije Nenad Nikolić za delo "Identitet srpske književosti: priča o književnoistorijskoj ideji" u izdanju Srpske književne zadruge i „Partenona“.

U obrazloženju žirija, koji je radio u sastavu: prof. dr Iva Draškić Vićanović (predsednica), prof. dr Zoran Paunović i prof. dr Dragan Prole, navodi se da je knjiga Nenada Nikolića „ozbiljan poduhvat i značajan doprinos srpskoj nauci o književnosti. Polazeći sa stanovišta hermeneutike sumnje, autor najavljuje da je pretpostavka njegove snažno filozofski intonirane studije teza Pola Rikera, da tek pripovedni identitet zapletom koji predstavlja saglasje nesaglasnosti može ukazati na put potrage za identitetom, što znači da je u pitanju stav da je identitet dinamička kategorija i da se konstituiše kroz vreme, zahvaljujući vremenu u kome se gradi istorija, odnosno priča. Nikolić se svojom studijom suprotstavlja tezi o potrebi ukidanja istorije književnosti i brani potrebu i vrednost same istorije književnosti kao takve", stoji u saopštenju.

„Teza koju Nikolić, pažljiv i izvanredno skrupulozan istraživač zastupa je da se identitet nacionalne književnosti desupstancijalizuje osvešćivanjem interpretativnosti svake istorije književnosti. Autor ističe estetske vrednosti kao ključni kriterijum po kojem delo zaslužuje da bude predstavnik istorije nacionalne književnosti, a današnje ispitivanje identiteta sprske književnosti trebalo bi da bude osmišljena priča koja ostaje otvorena, oslobođena zahteva supstancijalizma i bez objektivističke pretenzije da se u istorijskom kretanju pokaže nužnost", navedeno je u obrazloženju.

Nenad Nikolić (1975) je profesor na Katedri za srpsku književnost Filološkog fakulteta u Beogradu gde predaje srpsku književnost osamnaestog i devetnaestog veka. Objavio je knjige: Kastrirane junoše: Želja i pripovedanje u romanima Milovana Vidakovića (Matica srpska, 2004), Meandri i prosvećenosti: Nekoliko lica srpske književnosti XVIII i XIX veka (Službeni glasnik, 2010), Geometrija prošlosti: Književna istorija Jovana Deretića (Službeni glasnik, 2013), Problemi savremene književne istorije: Kritička prolegomena za obnovu nacionalnih književnosti i njihovnih istorija (Akademska knjiga, 2015), Tumačenja tumačenja (Neopres, 2017).

U najužem izboru za ovogodišnju nagradu „Nikola Milošević" bile su još knjige Nebojše Grubora Egzistencija i distanca. Studije o Hajdegerovog filozofiji, u izdanju Zavoda za udžbenike i Nenada Ristovića Antička knjiga i rano hrišćanstvo u dijalogu: Oktavije Minucija Feliksa, koju je objavila Matica srpska.

Prema propozicijama konkursa, završna sednica žirija održana je u radijskom studiju, a ceo tok zasedanja direktno je prenosio Radio Beograd 2.

Nagrada Nikola Milošević biće uručena 12. februara na svečanosti u Kamenoj sali Radio Beograda.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво