In memoriam: prof. dr Ljiljana Bogoeva Sedlar (1948-2020)

Iznenadna smrt prof. dr Ljiljane Bogoeve Sedlar predstavlja veliki gubitak za srpsku i svetsku kritičku misao i delovanje.

Profesorka Sedlar je pohađala gimnaziju u Vašingtonu (SAD) a tokom sedamdesetih dva puta je boravila na Univerzitetu Jejl, radeći na doktorskoj disertaciji iz američke književnosti kao Fulbrajtov stipendista. Na Katedri za anglistiku na Filozofskom fakultetu u Nišu predavala je Romantizam, Viktorijansku književnost i američku književnost devetnaestog i dvadesetog veka, savremenu američku književnost i Šekspira. Njenim zalaganjem otvorene su katedre za mnogobrojne predmete iz oblasti kulturologije, među kojima su i kanadske i australijske studije. Od 1990. bila je redovni profesor i na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, na katedri za teoriju i istoriju. Predavala je na osnovnim, masters i doktorskim studijama na Univerzitetima u Beogradu, Nišu i Kragujevcu.

Bila je omiljen i nezaboravan profesor, veliki borac za pravdu u svetu, izvanredan tumač Šekspira, anglosaksonske književnosti, dramskih umetnosti i filma kao i civilizacijskih procesa i paradoksa u kojima moć sjedinjena sa institucionalnim znanjem proizvodi „prvenstveno željeni državni kadar, ranije ideologije i apologete rasizma i kolonijalizma, danas zagovornike eksploatatorskog novog poretka i anglosaksonske NATO demokratije".

Profesorka Ljiljana Bogoeva Sedlar bila je izvanredno značajan saradnik emisije „Atlantis" Radio Beograda 2. U okviru ove saradnje realizovni su ciklusi emisija „Šekspir u, i Šekspir za 21.vek", „Jeretici", kao i mnogobrojne emisije u kojima je predstavljen rad i delovanje mnogobrojnih umetnika koji su u suočavanju sa „ogromnom, brutalnom i zloćudnom imperijalnom mašinerijom razotkrivali njeno pravo lice i pružali joj otpor".

O Ljiljani Bogoevoj Sedlar za emisiju Kontrapunkt govore prof. dr Radmila Nastić i prof dr. Aleksandar Petrović, a slušaoci će biti u prilici da čuju i odlomke iz emisija Atlantis i Kontapunkt u kojima je bila gost.

Autor emsije je Biljana Đorović.

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво