In memoriam: prof. dr Ljiljana Bogoeva Sedlar (1948-2020)

Iznenadna smrt prof. dr Ljiljane Bogoeve Sedlar predstavlja veliki gubitak za srpsku i svetsku kritičku misao i delovanje.

Profesorka Sedlar je pohađala gimnaziju u Vašingtonu (SAD) a tokom sedamdesetih dva puta je boravila na Univerzitetu Jejl, radeći na doktorskoj disertaciji iz američke književnosti kao Fulbrajtov stipendista. Na Katedri za anglistiku na Filozofskom fakultetu u Nišu predavala je Romantizam, Viktorijansku književnost i američku književnost devetnaestog i dvadesetog veka, savremenu američku književnost i Šekspira. Njenim zalaganjem otvorene su katedre za mnogobrojne predmete iz oblasti kulturologije, među kojima su i kanadske i australijske studije. Od 1990. bila je redovni profesor i na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, na katedri za teoriju i istoriju. Predavala je na osnovnim, masters i doktorskim studijama na Univerzitetima u Beogradu, Nišu i Kragujevcu.

Bila je omiljen i nezaboravan profesor, veliki borac za pravdu u svetu, izvanredan tumač Šekspira, anglosaksonske književnosti, dramskih umetnosti i filma kao i civilizacijskih procesa i paradoksa u kojima moć sjedinjena sa institucionalnim znanjem proizvodi „prvenstveno željeni državni kadar, ranije ideologije i apologete rasizma i kolonijalizma, danas zagovornike eksploatatorskog novog poretka i anglosaksonske NATO demokratije".

Profesorka Ljiljana Bogoeva Sedlar bila je izvanredno značajan saradnik emisije „Atlantis" Radio Beograda 2. U okviru ove saradnje realizovni su ciklusi emisija „Šekspir u, i Šekspir za 21.vek", „Jeretici", kao i mnogobrojne emisije u kojima je predstavljen rad i delovanje mnogobrojnih umetnika koji su u suočavanju sa „ogromnom, brutalnom i zloćudnom imperijalnom mašinerijom razotkrivali njeno pravo lice i pružali joj otpor".

O Ljiljani Bogoevoj Sedlar za emisiju Kontrapunkt govore prof. dr Radmila Nastić i prof dr. Aleksandar Petrović, a slušaoci će biti u prilici da čuju i odlomke iz emisija Atlantis i Kontapunkt u kojima je bila gost.

Autor emsije je Biljana Đorović.

 

broj komentara 4 pošalji komentar
(utorak, 26. maj 2020, 22:20) - Sladjana [neregistrovani]

Ljiljana

Draga i uvek nasmejana, pametna, sirokih vidika naucila me da razmisljam. I posle 30 godina od diplomiranja vrlo cesto se setim njenih predavanja. Jednostavno nezaboravna profesorka.

(subota, 01. feb 2020, 17:31) - Tanja Radovic [neregistrovani]

Najdrazi profesor anglistike u Nisu.

Studijama anglistike na Filozofskom u Nisu davala je kvalitet kakav nije nigde u Srbiji postojao. Uvek je iz Beograda donosila punu torbu knjiga i bezbroj novih ideja za analizu. Pamticu je kao kao svog najdrazeg i najobrazovanijeg profesora. Predavala mi je Uvod u studije anglistike, Sekspira i englesku knjizevnost 20. veka. Mnogo sam naucila od nje. Farewell, dear Ljiljana!

(sreda, 29. jan 2020, 23:37) - anonymous [neregistrovani]

Poslednji pozdrav dragoj profesorki

Kako tužna vest! Davne osamdeset i neke, profesorka mi je predavala savremenu englesku književnost na Filozofskom fakultetu u Nišu. Bila su to najzanimljivija i najsadržajnija predavanja koje sam ikada slušala. Plenila je svojom neverovatnom erudicijom i nekom intelektualnom otmenošću, ali ono što smatram njenim najvećim kvalitetom bila je njena privrženost humanističkim vrednostima kojima su bila protkana sva njena predavanja. Zbogom, draga profesorka! Hvala Vam za dragocene uvide. Ponosna sam što u indeksu imam vašu devetku. Počivajte u miru i, nadam se, u nekom boljem i pravednijem svetu.

(sreda, 29. jan 2020, 01:06) - anonymous [neregistrovani]

♥️

Najzanimljivija predavanja na FDU. Ljubav i postovanje divnoj profesorki. Lep put u beskraj ♥️