Kakva je prognoza za izlečenje karcinoma dojke u trećoj dekadi novog milenijuma

Gost dr Ivana Božović Spasojević

Gost današnje Hipokratije je gospođa dr Ivana Božović Spasojević, specijalista interne medicine i subspecijalista kliničke onkologije koja kao načelnica rukovodi Dnevnom bolnicom za hemioterapiju Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije. Doktorka Božović Spasojević je viši naučni saradnik Medicinskog fakulteta u Beogradu.

Gospođa Božović Spasojević završila je program subspecijalizacije za karcinom dojke u organizaciji Evropske škole onkologije na Ulm Univerzitetu u Nemačkoj. Boravila je u Belgiji u periodu od 2009. do 2012. godine na Institutu Jules Bordet u Briselu (Belgija) kod svoje mentorke, profesorke Martin Piccart i doktorke Fatime Cardoso radeći kao medicinski savetnik za akademsku organizaciju pod nazivom BIG-Breast International Group,  koja okuplja akademske grupe pri velikim evropskim Institutima čiji je cilj održavanje nezavisnih akademskih istraživanja.

Po povratku u Srbiju nastoji da formira Srpsku akademsku grupu za karcinom dojke koja će okupljati lekare različitog profila koji učestvuju u dijagnostici, lečenju i praćenju pacijenata sa karcinomom dojke. Učestvuje u akademskoj studiji koja ispituje bezbednost trudnoće kod pacijentkinja nakon lečenja ranog karcinoma dojke. U 2018. godini doktorka je završila jednogodišnji program Evropskog udruženja medikalnih onkologa, pod nazivom Future leaders in oncology i aktivno učestvuje u radnim grupama evropskog strukovnog udruženja, poput radne grupe za publikovanje priručnika, kao i radne grupe za lečenje adolescenata. Gospođa Božović Spasojević je član radne grupe za onkologiju pri Ministarstvu zdravlja čiji je najvažniji zadatak razvijanje nacionalnog programa za rak. Naša uvažena gošća govoriće nam, o dosadašnjim dostignućima u lečenju malignih bolesti, a naročito dojke, kao i o daljim izgledima za definitivno rešenje tog problema.

Emisiju priprema i vodi Momčilo B. Đorđević.  

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво