Volimo i mi zeleno, al' trpimo

Ekološki magazin

Odlukom gradske uprave, u Beogradu je od početka godine zabranjena upotreba plastičnih kesa. Dozvoljene su samo biorazgradive i papirne. Tu je tačka za donosioce odluke - dalje ili ne znaju ili je mnogo komplikovano, a zadovoljava glavni kriterijum: izgleda tako neodoljivo zeleno! Elem, biorazgradive kese, kako kažu stručnjaci, u Srbiji ne postoje. Proizvođači u obične dodaju aditive i one postaju oksidegrabilne. Osim što im se teško izgovara ime - još su i zabranjene u EU. Gosti emisije su Igor Jezdimirović iz Inženjera zaštite životne sredine i Dragan Stevanović, sekretar Udruženja za hemijsku, gumarsku i industriju nemetala Privredne komore Srbije.

EPS je početkom devedesetih proizvodio toliko struje da je bilo i za izvoz i za bivše jugoslovenske republike, a procenat iz obnovljivih izvora bio je viši od evropskog. Sada je jedva na pozitivnoj nuli, a da nas - kojim čudom - prime u EU, ne bi imao novca da plaća godišnje dozvole za emisije CO2. Čućete prof. dr Pavla Petrovića.

Priče o različitim načinima borbe protiv izgradnje mini hidroelektrana - od direktne podrške ljudima na terenu, preko upornog insistiranje na onome što je regulisano propisima, pa do odbijanja da te zastraše i zaustave privođenjem na poligraf - ispričaće vam Alma Midžić iz Udruženja Crvena iz Sarajeva, Nataša Milivojević iz Udruženja Rzav iz Arilja i Minja Nikolić iz Saveza mesnih zajednica Stara planina.

Autor i voditelj emisije je Aleksandra Vukićević  

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво