Autori iz šireg izbora za Nagradu „Nikola Milošević"

U božićnom izdanju emisije "Kulturni krugovi" predstavljamo knjige koje su u konkurenciji za Nagradu „Nikola Milošević” Radio Beograda 2 za najbolju knjigu u oblasti teorije književnosti i umetnosti, estetike i filozofije objavljenu u 2019. godini.

Žiri, koji ove godine radi u sastavu: prof. dr Zoran Paunović, prof. dr Dragan Prole i prof. dr Iva Draškić Vićanović (predsednica), razmotrio je sve prispele predloge, odabrao knjige koje ispunjavaju uslove za učešće na konkursu i odlučio da u širi izbor za ovogodišnju nagradu uđe devet knjiga.

Reč je o knjigama Zorana Arsovića „Poetika otetog svijeta: traktat o đavolu, filozofska priča" (Matica srpska - Društvo članova Matice srpske u Republici Srpskoj), Nebojše Grubora „Egzistencija i distanca, studije o Hajdegerovoj filozofiji" (Zavod za udžbenike), Predraga Milidraga „Ustrojstvo stvorenog bića u De Enteu Tome Akvinskog" (Akademska knjiga, Institut za filozofiju i društvenu teoriju), Nenada Nikolića „Identitet srpske književnosti: priča o književnoistorijskoj ideji" (Srpska književna zadruga i Partenon), Sretena Petrovića „Estetika i doživljaj: ljubitelju umetnosti i lepote" (Dereta), Nenada Ristovića „Antička knjiga i rano hrišćanstvo u dijalogu: Oktavije Minucija Feliksa" (Matica srpska), Irene Fiket „Deliberativno građanstvo" (Akademska knjiga, Institut za filozofiju i društvenu teoriju) i Nenada Cekića „Utilitarizam i Bentamova filozofija morala" i „Filozofija morala Džona Stjuarta Mila - Mil i milovski utilitarizam" (Akademska knjiga). Sa članovima žirija razgovaramo o ovogodišnjoj produkciji, a sa autorima o njihovim idejama u objavljenim delima.

Emisiju uređuje i vodi Ranko Stojilović.

 

Културни кругови Културни кругови

Autor:
Група аутора

Централна културно-уметничка емисија Радио Београда 2. Како би што успешније повезивали информативну и аналитичку компоненту говора о култури у јединствену целину и редовно пратили ритам културних збивања, Кругови имају магазински карактер. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво