Riznica

Knjiga o pirinču

Gosti: Zoran V. Popović i Olivera Popović

"U našim krajevima pirinač prvi pominje francuski putopisac i dvorski savetnik Bertrandan de le Brokijer. Prolazeći Srbijom, u vreme despota Đurđa Brankovića 1433, uočio je da "postoju mnoštvo sela i dobrih namirnica" i da je tu "jedna varoš zvana Niš... i u vrlo je lepom kraju, u kojem mnogo raste pirinač". Praslovenski i sveslovenski naziv za jela od celih ili od mlevenih zrna jeste kaša. Od svih kaša jedino je kaša pirinča (sutlijaš, pilav) turska jela koja su, kao i pirinač, u srpsku kuhinju stigla posredstvom Osmanlija, u čijoj ishrani je pirinač bio najznačajnija namirnica" (iz "Knjige o pirinču", autora Zorana V. Popovića i Olivere Popović)

Gošća ovonedeljne Riznice je Olivera Popović, diplomirani inženjer hortikulture i jedan od autora "Knjige o pirinču"(sa suprugom akademikom Zoranom V. Popovićem, profesorom Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu i potpredsednikom SANU).

Autor i voditelj: Dušanka Zeković.

Ризница Ризница

Autor:
Душанка Зековић

Емисија се бави културном баштином (антропологија, етнологија, етномузикологија, историја уметности, музеологија, археологија, језик, књижевност, митологија, конзервација, рестаурација...). [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво