Riznica

Miloš S. Milojević (1840-1897) - Između istorijske istine i fantazije

Miloš S. Milojević (Crna Bara, 16. oktobar 1840-Beograd, 24. jun 1897), pravnik, oficir, osnovnu školu i gimnaziju završio je u Šapcu i Beogradu. Školovanje nastavlja u Kijevu i Moskvi. Po povratku u Kneževinu Srbiju 1865. biva postavljen za pisara treće klase u Valjevskom okružnom sudu. Profesor gimnazije u Beogradu postaje 1870. godine, a od 1873. do 1876. obavlja dužnost upravitelja i profesora drugog odeljenja beogradske Bogoslovije. Aktivno je učestvovao u Srpsko-turskim ratovima 1876-1878, a za svoje zasluge odlikovan je brojnim, visokim odlikovanjima. Bio je član Srpskog učenog društva. Kada je reč o naučnom i istoriografskom radu Miloša S. Milojevića, Ilarion Ruvarac, istoričar, arhimandrit fruškogorskog manastira Grgeteg, rektor Karlovačke bogoslovije i član Srpske kraljevske akademije, Milojevića naziva šarlatanom i najvećim krivotvoriteljem srpske istorije koji je izabran u Srpsko učeno društvo. Njegov spisateljski opus ("Odlomci istorije srpskih-jugoslavenskih-zemalja", "Narodne pesme i običaji ukupnog naroda srpskog", "Putopis dela prave Srbije", "Naši manastiri i kaluđerstvo") pored brojnih uglednih imena, oštro kritikuju njegovi savremenici: Stojan Novaković, Ivan Stepanovič Jastrebov, Jovan Cvijić i drugi zbog, kako su navodili, štetnog delovanja i revizije srpske naučne istoriografije. Nije izabran u Srpsku kraljevsku akademiju, nakon članstva u Srpskom učenom društvu, zahvalili su mu se počasnim članstvom, ali ne i angažovanjem u Akademiji.

U ovonedeljnoj Riznici o životu, pravnika, oficira Miloša S. Milojevića (1840-1897) njegovom istoriografskom radu - između istine i fantazije, govori dr Radovan Pilipović, direktor Arhiva SPC-a.

Autor i voditelj: Dušanka Zeković.

Ризница Ризница

Autor:
Душанка Зековић

Емисија се бави културном баштином (антропологија, етнологија, етномузикологија, историја уметности, музеологија, археологија, језик, књижевност, митологија, конзервација, рестаурација...). [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво