Put svile

Obilazimo Kalkutu

Robert Klajv je Kalkutu nazvao najopasnijim mestom u univerzumu, gramzivim i raskošnim izvan granica razuma, a Kipling je u njoj video samo noćnu moru. Uprkos teškoj istoriji ovog grada, energija koju moderna Indija ulaže u njega učinila je da - onome ko bogatstvo ovog sveta ne prepoznaje samo u materijalnim vrednostima - neki njegovi delovi izgledaju kao raj na zemlji.

Kalkuta danas pokazuje svoju veličinu u svakom pogledu. Ima zadivljujuću kulturu, muziku i film, praznike, kuhinju, urbani ritam i, iznad svega, svoje stanovnike, Bengalce. To je svet u kojem razgovor, čitanje i poezija još uvek nisu ustuknuli pred internetom i televizijom. 

U današnjem Putu svile obilazimo Kalkutu u muzičkom društvu Arpite Čakraborti, Debašiša Batačarje, Taraka Kjalpe, Sadua Dasa i grupe Ananda Lahari.


Autor emisije je Ivana Komadina.

 

broj komentara 0 pošalji komentar
 Put svile Put svile

Autor:
Ivana Komadina

PUT SVILE, kao jedinstveno “radijsko putovanje”, nedeljom odvodi slušaoce u neku od zemalja povezanih sa tradicionalnim Putem svile, uz aktuelna ostvarenja iz žanra “World music” i raritetne zapise tradicionalne muzike. [ detaljnije ]