Znakovi

Dejan Atanacković "Časovi nemačkog", Galerija "Menjačnica" Gete instituta

U galeriji "Menjačnica" Gete instituta u Beogradu, umetnik i pisac, Dejan Atanacković se predstavio jednom od varijanti projekta "Časovi nemačkog", kojim problematizuje pitanje raseljenja banatskih Nemaca posle Drugog svetskog rata. Tačnije rečeno, ovim projektom, koji je prezentovan u nekoliko varijacija u zemlji i inostranstvu od 2009. godine, Dejan Atanacković razmatra kolektivni, dirigovani zaborav kao model sećanja i odnosa prema istoriji.

Ovo je samo jedan od nekoliko projekata kojima Dejan Atanacković razmatra odnos istine i izmišljenog, realnosti i imaginacije, kao svojevrsni modus operandi savremenog čoveka, posebno onoga koji se nalazi u Srbiji, ukazujući da ni mašta nije u stanju da stvori ono što čovek u realnosti može da načini. To je njegov specifični kritički model koji je primenio i u svom romanu "Luzitanija" za koji je 2018. dobio prestižnu Ninovu nagradu.

Narativnost, jasna ili skrivena, jeste i jedna od osnovnih karakteristika vizuelnog izraza Dejana Atanackovića i bez obzira na medij kojim se izražava, predstavljena dela jesu deo jednog šireg/širokog narativa proisteklog iz umetnikovog sistematičnog promišljanja stvarnosti.

Dejan Atanacković je završio studije slikarstva na firentinskoj Akademiji lepih umetnosti (Accademia di Belle Arti) 1996. godine, i na istom fakultetu je bio i predavač od 2002. do 2005. godine. Od 2000. predaje multimedijalnu umetnost na američkom univerzitetskom programu "SACI" u Firenci. Od 2005. do 2010. vodio je program kulturne i didaktičke razmene između Beograda i Firence pod nazivom "Outside". Godine 2009. pokrenuo je u Beogradu projekat "Drugi pogled" posvećen tumačenju grada kroz vizuru "alternativnih vodiča", pripadnika marginalizovanih grupa, u saradnji sa Muzejom savremene umetnosti. Ostvario je brojne samostalne izložbe u Srbiji i svetu, a učestvovao je i u brojnim grupnim umetničkim manifestacijama.

Urednik i voditelj Znakova: Sava Ristović.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво