Rečeno i prećutano

Dečji brakovi između zakona i tradicije

Izmenama Porodičnog zakona ukinuće se i mogućnost da dete starije od 16 godina, uz mišljenje Centra za socijalni rad, stupi u brak. Svake godine se sklopi oko 2 000 dečjih brakova, a procene su da je postojeći zakon mnogim roditeljima nudio alibi za prodaju dece i trgovinu njima.

Za roditelje koji ugovaraju takve brakove predviđene su kazne zbog krivičnog dela, kao i za punoletne osobe, ukoliko započnu zajednički život s maloletnikom. Ostaje pitanje kako će zakon zaštititi decu koja su prisiljena na brakove s obzirom na to da se oni ne sklapaju formalnopravno već su dogovoreni tako što devojčica jednostavno odlazi iz svoje primarne porodice. Nepoznanice su i to da li je sklapanje dečjih brakova zastupljeno samo u romskoj populaciji ili se događa i u drugim sredinama, koliki uticaj imaju kulturološki obrasci u dogovaranju ovakvih zajednica i da li će zakonske norme uopšte moći da iskorene ovu pojavu.

O dečjim brakovima danas će govoriti Vesna Dejanović, iz Unicefa, Vanja Macanović, advokatica iz Autonomnog ženskog centra, i Slavica Vasić, iz Romskog ženskog centra „Bibija".

Emisiju uređuje i vodi Gordana Jelić.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво