Grad

Petar Omčikus

Smrću slikara Petra Omčikusa, aprila 2019, Zadarska grupa preselila se u istoriju. Nema više ni Miće Popovića, ni Bate Mihailovića, ni Milete Andrejevića, ni Vere Božičković, ni Kosare Bokšan, ni Ljubinke Jovanović... a ni njihovih prijatelja koji su 1947, zajedno s njima, nekoliko meseci boravili u Zadru.

Tih sedmoro mladih studenata beogradske likovne akademije - svi iz klase Ivana Tabakovića - osnivaju 1947. prvu posleratnu umetničku komunu. Bio je to tada vrlo opasan gest, pun stvaralačke i čak političke subverzivnosti.

U umetničkoj biografiji Petra Omčikusa bitna su dva odlaska i jedan povratak. Prvi odlazak je taj, u Zadar, 1947, a drugi u Pariz 1952. A povratak je... povratak u Beograd - gde će biti i član SANU. Ali, od 1965, povremeno sa Kosom Bokšan boravi i u Veloj Luci na Korčuli, gde njih dvoje organizuju susrete umetnika i uopšte intelektualaca.

U Gradu, snimak razgovora sa Petrom Omčikusom iz avgusta 2015. Imao je tada 89 godina i ispričao je priču o Zadarskoj grupi, sebi, Beogradu, Parizu...

 Autori emisije su Snežana Ristić i Radonja Leposavić

 

 

Град Град

Autor:
Снежана Ристић и Радоња Лепосавић

Индивидуалистички, критички модел културе рађао се и развијао са рађањем и развојем urbsа – један од путева данашње рехабилитације индивидуализма је онај који нас враћа у Град. Комплексност урбане форме предложак је за структуру емисије. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво