Vreme muzike

Inspiracija Mocartom

Muzika Volfganga Amadeusa Mocarta ne samo da privlači slušaoce od njegovog doba do danas već inspiriše i druge muzičke stvaraoce. U današnjoj emisiji Vreme muzike urednica Gorica Pilipović skreće pažnju na neke kompozitore i njihova dela inspirisana Mocartovom muzikom.

 Ludvig van Betoven je, na primer, komponovao varijacije za violinu i klavir na temu arije Figara iz Mocartove opere „Figarova ženidba". On je primenio uobičajenu formu u svom stvaralačkom odgovoru na muziku drugog kompozitora - uzeo je jednu Mocartovu temu i varirao je na nekoliko načina. Feručo Buzoni se, na početku HH veka, međutim, upušta u smeliji poduhvat dajući svoju interpretaciju finala Mocartovog Klavirskog koncerta br. 19.
A na kraju HH veka, u skladu sa idejama postmodernizma, Milan Mihajlović prvo parafrazira jedan Mocartov naslov - „Mala noćna muzika" postaje „Mala žalobna muzika" - a zatim uzima materijal II stava Mocartovog Klavirskog koncerta KV 484 i jednostavno ga citira u pomenutoj kompoziciji.

I, konačno, posle raznih odgovora na inspiraciju Mocartovom muzikom, dolazimo do muzike pisane u Mocartovom duhu. Petar Čajkovski je gostima na balu u II činu opere „Pikova dama" kao zabavu namenio jedan intermeco a la Mocart.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво