Riznica

GUSLE NAŠE SVETE

"U vremenu jake i stabilne srpske države, Sveta crkva i Pravoslavlje snažili su srpski duh, a gusle su se slušale na dvorovima srpskih vladara, kao i u hramovima i manastirima na prostorima današnjeg Balkana... Guslari su često bili prisutni u crkvama i manastirima, za vrijeme praznika i svetkovina, pjevajući narodu uz gusle. Tu su se uvjek mogle čuti pjesme o slavnim srpskim vladarima, o vjeri i Pravoslavlju.Guslari su pjevali pjesme o srpskim prosvetiteljima i zidanju srpskih hramova, o Božiću i Svetom Vaskrsenju, o podvizima istorijskih ličnosti i junaka i svemu onom čemu nas je učila naša crkva i naša slavna srpska istorija", zapisuje naš današnji gost guslar Slavko Jeknić.

U današnjoj Riznici o srpskim guslama i pevanju uz gusle, koje je 2018. stavljeno na Uneskovu reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine čovečanstva, govori guslar Slavko Jeknić, autor knjige "Gusle naše svete".

Autor i voditelj:Dušanka Zeković.

Ризница Ризница

Autor:
Душанка Зековић

Емисија се бави културном баштином (антропологија, етнологија, етномузикологија, историја уметности, музеологија, археологија, језик, књижевност, митологија, конзервација, рестаурација...). [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво