Kulturni krugovi: Zlatni presek

U prvom, magazinskom delu emisije informisaćemo vas o aktuelnim kulturnim događajima, dok je tematski deo, "Zlatni presek", posvećen vizuelnim umetnostima.

U fokusu današnjeg Zlatnog preseka biće knjiga „Odravnjivanje" (Unflattening) američkog pedagoga, umetničkog kritičara i strip crtača Nika Suzenisa.

Reč je o prvoj doktorskoj disertaciji napisanoj u formi grafičke novele - stripa, odbranjenjene na Kolumbija univerzitetu u Njujorku. Knjigu je u Americi objavila izdavačka kuća Harvard University Press, a u Srbiji Centar za promociju nauke. Inspirisana matematičko- fiktivnim satiričnim delom "Ravanija" (Flatland), Edvina Abota, iz 1884. godine, knjiga razmatra fenomen percepcije i njene uloge u formiranju individualnih i društvenih kritičkih stavova.
„Odravnjivanje podrazumeva istovremeno gledanje iz više uglova iz kojih će nastati novi načini gledanja", piše autor Nik Suzenis, ističući da način na koji obrađujemo vizuelne informacije direkto utiče na način na koji ćemo poimati svet, odnosno da su prilikom oblikovanja značenja reč i slika „ravnopravni partneri". Knjiga je nagrađena od Američke asocijacije izdavača za vrhunski akademski rad u dve kategorije - za najbolje izdanje u okviru studija medija i kulture i humanističkih nauka, ali je i dobitnik Lind Ward priznanja Državnog univerziteta u Pensilvaniji.
O knjizi „Odravnjivanje" će u današnjoj emisiji govoriti filozof i urednik srpskog izdanja Ivan Umeljić, iz Centra za promociju nauke, i prevodilac Marija Novaković.

U projektu nazvanom „Inter/Akcija", u Domu omladine Beograda okupili su se studenti Fakulteta likovnih umetnosti i studenti odeljenja za istoriju umetnosti Filozofskog fakulteta u Beogradu, kako bi u međusobnoj saradnji napravili prve profesionalne izlagačke korake - kao umetnici i teoretičari. Rezultat su izložba i katalog čije ćemo kreatore ugostiti i predstaviti u Zlatnom preseku.

Urednica i voditeljka: Snežana Stamenković

Културни кругови Културни кругови

Autor:
Група аутора

Централна културно-уметничка емисија Радио Београда 2. Како би што успешније повезивали информативну и аналитичку компоненту говора о култури у јединствену целину и редовно пратили ритам културних збивања, Кругови имају магазински карактер. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво