Читај ми!

Jovan Hadžić

U kući Jovana Demetrovića u Pešti 16. februara 1826. godine osnovana je Matica srpska, najstarija kulturna ustanova u nas. Na osnivački dokument svoje potpise stavili su Jovan Hadžić i šestorica peštanskih trgovaca: Milovuk, Demetrović, Stanković, Rajić, Rozmirović i Bozitovac.

Josif Milovuk je društvo video kao trgovačko-knjižarsko i izdavačko preduzeće, dok ga je Hadžić "planirao kao književnu i kulturnu organizaciju sa dalekosežnim i nesebičnijim duhovnim ciljevima i zadacima". Time je on iskoristio Milovukovu ideju i prilagodio svojim pogledima. I dobro je uradio, postigavši time neprolaznu zaslugu za nastanak i opstanak tog srpskog "narodnog zavedenija, uzora i drugim budućim maticama među slovenskim narodima".

Jovan Hadžić (pseudonim Miloš Svetić) rođen je u Somboru 19. septembra 1799. godine. Bio je književnik i pravnik, i jedan od najistaknutijih protivnika Vukove jezičke reforme. Bio je jedan od osnivača i prvi predsednik Matice srpske, dopisni član Društva srpske slovesnosti i Srpskog učenog društva. Umro je u Novom Sadu 4. maja 1869. godine.

 Kolike su zasluge Jovana Hadžića u našoj istoriji, pokušaćemo da odgovorimo u večerašnjoj emisiji.

Autor emisije: Vojislav Stanojčić.

Slika sa naslovne strane: Jovan Hadžić

 

Код два бела голуба

Autor:
Војислав Карановић

Од свог почетка, 1968. године, па до данас емисија Код два бела голуба прича приче о старом Београду, његовим житељима, појавама и догађајима, али и приче о прошлости осталих места Србије, и о свему ономе што представља живо језгро наше традиције. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво