Читај ми!

Da li se nestašica lekova u svetu preliva na Srbiju?

Zemlje širom sveta pogođene su nestašicom lekova, među njima i najrazvijenije poput Nemačke, Francuske, Italije, Švajcarske...U Srbiji je došlo do poremećaja, pre svega u snadbevanju penicilinskim sirupima zbog problema u proizvodnji Sinacilin sirupa, koji je najčešće korišćen kod nas. Kada se farmacetuske firme nađu u nevolji, to može imati ozbiljne posledice - jer često nema drugih kompanija koje bi mogle odmah da nastave proizvodnju, upozoravaju stručnjaci. Mnogi lekovi se proizvode u Aziji jer su tamo troškovi proizvodnje mnogo niži, međutim, globalno, sirovine su drastično poskupele, kao i transport i radna snaga. Da li nam prete još veće nestašice jeftinih lekova i kako ih prebroditi? Naš gost je Dragutin Rajevac, predsednik Saveza privatnih apoteka Srbije, a iz Strazbura ćemo uključiti našu dopisnicu Natašu Jokić.

Zbog nedostatka radne snage, Nemačka je najavila donošenje novog zakona koji će radnicima sa Zapadnog Balkana olakšati dolazak i rad u toj zemlji. Deo paketa je i takozvano „zapadnobalkansko pravilo" o kojem bi trebalo da se raspravlja 1. marta. Poznavaoci prilika upozoravaju na negativne posledice po naše tržište rada koje se ozbiljno suočava sa deficitom određenih zanimanja, poput građevinaca, majstora, vozača... ali i medicinskih radnika, lekara i inženjera. O tome kako ih motivisati da ostanu i da li je veća plata ključni uslov, razgovaramo sa Radojkom Nikolić, urednicom magazina „Biznis" i „Ekonometar" i Duškom Vukovićem, potpredsednikom Saveza samostalnih sindikata Srbije.

U našem magazinu razgovaramo sa profesorom Hasanom Hanićem sa Beogradske bankarske akademije o ponudi Srbiji da Rusiji otplaćuje kredite u rubljama.

Tražimo i odgovore na pitanja o zemljotresima i da li se očekuje serije potresa nakon nedavnog u Turskoj. Naša goša je seizmolog Ana Mladenović sa Rudarskog geološkog fakulteta.


Urednik i voditelj Dijana Ivanov Kadić.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво