Читај ми!

Sećanje na Mihu

Utakmica Crvena zvezda- Vojvodina, koja se igra danas od 16 časova ima trostruki značaj: prva je utakmica nastavka šampionata Srbije u Beogradu, igra se derbi kola i, čini se- najvažnije- igrači i navijači oba kluba, beogradskog i novosadskog, na poseban način oprostiće se od legendarnog, prerano preminulog tobdžije, divnog mladića koji je ispisivao zlatne sportske strane na stadionima `Karađorđe` i `Marakana`. Vlade Radičević javljaće nam se tokom emisije i dočarati atmosferu sa ovog susreta koji će, uvereni smo, uprkos hladnom vremenu, biti sačuvan u srcima i sećanjima. Beograd je danas, još jednom, svoje najlepše misli posvetio `Siniši gromovniku`, kako su ga od milja zvali zbog snažnog šuta, o čemu svedoči i jedan grafit koji se danas pojavio na zidovima glavnog grada, na Čukaričkoj padini.

Ragbi klub Rad, kao pravni i faktički naslednik RK Pobednik, zna samo za uspehe na terenu i van njega. U sezoni za nama klub sa Banjice, u raznim starosnim kategorijama, osvojio je čak pet titula šampiona i četiri zvanja osvajača Kupa Srbije. Pored uspešnih rezultata na terenu, RK Rad maksimalno vodi računa i o mlađim naraštajima, dečacima koji dolaze, o čemu svedoči i titula koju su osvojili igrači do 12 godina. U gostima nam je jedan od istaknutih ragbista i doajena ovog kluba, Uroš Babić.

Nagrada "Đura Đukanov", koju dodeljuje Narodna biblioteka "Jovan Popović", svečano je uručena Oliveri Mitić iz Smedereva za zbirku priča "Samodisciplina". Dobitnica nagrade, koja nosi ime jednog od najznačajnijih predstavnika banatske proze dvadesetog veka, završila je novinarstvo na Fakultetu za medije i komunikacije, kao i holandski jezik, književnost i kulturu na Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Osim pisanja novinarskih tekstova, kao i književnih i pozorišnih kritika, bavi se i pisanjem proze. Ovog popodneva mlada, talentovana Smederevka biće gošća u našem studiju. 

Pored događaja iz sveta sporta, tradicionalno u našoj emisiji pratimo i dešavanja iz sveta kulture, javnog i umetničkog života. Vodimo slušaoce u pozorište, zahvaljujući lepoj saradnji sa Operom i teatrom `Madlenijanum`, koji ima posebna iznenađenja za svoje posetioce u susret Svetom Trifunu. Najavićemo, kroz priloge, i niz dešavanja iz sveta koji nas okružuje. Očekuju nas koncerti klasične muzike u Studentskom kulturnom centru i Kulturnom centru Beograda, podsećamo i na konkurs za učešće na `Bunt Rok festivalu`, saznaćemo i ko je laureat prestižne nagrade `Duško Radović`. U Maloj galeriji ULUPUDS-a u toku je izložba umetničkih fotografija Jelene Vemić, pod nazivom `Iza ugla`.

Vitez kulinarstva Milijan Stojanić uvek ima novi predlog jelovnika za nedeljni ručak, pa i danas. Kad smo već kod dobrog zalogaja, skrećemo pažnju na `Sremsku kobasicijadu`, koja se događa naredne subote u Šidu. Pričamo i o Udruženju za očuvanje kulture i tradicije Vlaha `Gergina`. `DAH Teatar` osvojio je još jednu međunarodnu nagradu. Tu su i izložbe u Baroknoj sali Gradske kuće u Zrenjaninu, Grafičkom kolektivu, Rančićevoj kući u Grockoj. U Šabačkom pozorištu premijerno izvođenje predstave `Budite na stendbaju` je 7. februara, o tome nam priča rediteljka Slađana Kilibarda. Predstava Narodnog pozorišta Republike Srpske `Gospođica`, po romanu Ive Andrića i dramatizaciji Vanje Ejdus, gostuje večeras na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu, o predstavi govori rediteljka Đurđa Tešić.

U muzičkom delu emisije, slušaćemo stare i nove hitove, uglavnom note za večnost. U realizaciji emisije učestvuju Saša Hajdin, Katarina Epštajn, Branislav Jerković i Srđan Manojlović.

Urednik i voditelj je Željko Stefanović 

Време спорта и разоноде Време спорта и разоноде

Autor:
Жељко Стефановић

13. марта 2024. године, емисија обележава 64 година постојања, што је сврстава у ред најтрајнијих радио програма у нашим и европским оквирима. Свих тих деценија била је и остала мамац за публику која прати спорт, али и актуелности из јавног и културног живота. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво