Читај ми!

Počele pripreme za 16. Olimpijadu sporta, zdravlja i kulture trećeg doba u Vrnjačkoj Banji

Kako teku pripreme za mini olimpijade trećeg doba u opštinskim i gradskim udruženjima penzionera u Srbiji kao prethodnice centralnoj manifestaciji – 16. Olimpijadi sporta, zdravlja i kulture trećeg doba, koja će biti održana krajem septembra u Vrnjačkoj Banji? O ovom velikom skupu srpskih seniora, sa osvrtom na značaj fizičke aktivnosti u poznijim godinama i takmičenja u nekoliko sportskih disciplina, razgovaraćemo sa predsednikom Sportsko-rekreativnog kluba Pokreta trećeg doba Srbije i predsednikom Nacionalnog saveza za predškolski sport i fizičko vaspitanje Goranom Vješticom.

A naša dijaspora - Savez Srba u Švedskoj velika je podrška Olimpijadi trećeg doba. Najaktivnija u tom savezu bila je penzionerka Slavica Radovanović, koja nas  je nedavno napustila. Njen doprinos organizovanju srpskih penzionera u Švedskoj je nemerljiv. Godinama im je trasirala put i na veliku manifestaciju sporta, zdravlja i kulture seniora u Vrnjačkoj Banji. Danas ćemo emitovati intervju sa Slavicom Radovanović i podsetiti na njenu borbu za bolji položaj Srba na severu Evrope i očuvanju srpskog jezika, ćirilice i kulturnog nasleđa rodnog kraja.

Minute za zdravlje ćemo posvetiti hroničnoj opstruktivnoj bolesti pluća (HOBP). Zajedno sa HIV-om, ova bolest je četvrti uzročnik smrtnosti u svetu, posle kardiovaskularnih oboljenja, infarkta i zapaljenja pluća. Više od polovine obolelih od  HOBP nema postavljenu dijagnozu i nema svest da ima bolest.

O faktorima rizika, simptomima, dijagnostici i lečenju, razgovaraćemo sa prof. dr Ivanom Kopitovićem iz Instituta za plućne bolesti Vojvodine u Sremskoj Kamenici.

Rubriku za kulturu smo rezervisali za knjigu „Dramski junak Dositej"  Radomira Putnika koja je nedavno predstavljena u Klubu RTS-a. Reč je o deset pozorišnih, radio i TV-e drama posvećenih velikom srpskom prosvetitelju - Dositeju Obradoviću. Sve su one posvećene scenskom prikazu  počev od „Mladosti Dositeja Obradovića" Koste Trifkovića, pa do „Noćnog putovanja u Karlovce" Dušana Belče.

Urednik i voditelj Marina Stojadinović.

Muzički urednik Dragan Dimić.

Radio Beograd Jedan, 10:05.

Naslovna stranica - Slavica Radovanović i Marina Stojadinović (Foto/S. Stevanović)

Доживети стоту

Autor:
Марина Стојадиновић

Емисија "Доживети стоту" Првог програма Радио Београда већ двадесет две године доноси интервјуе и репортаже посвећене старијој популацији. У разговорима с истакнутим стручњацима из области социјалне политике, економије, медицине, културног, јавног и спортског живота, емисија се бави свим аспектима живота трећег доба. Осврће се на проблеме о којима се мало говори, даје психолошку подршку, корисне информације о томе где и када се може добити помоћ, али и указује на прикривено и отворено занемаривање старијих људи. Садржи и редовну здравствену рубрику која има информативни, едукативни и саветодавни карактер у вези са неком болешћу, стањем, поремећајем или сезонском епидемијом. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво