Počela izgradnja gasnog interkonektora sa Bugarskom

U Bugarskoj je počela izgradnja gasnog interkonektora sa Srbijom, kapaciteta 1,8 milijardi kubnih metara gasa godišnje. Taj gasni pravac koji će dve zemlje povezati cevima od Niša do Sofije, pokrenula je i većim delom finansira Evropska unija, a obezbediće ne samo alternativno snabdevanje gasom Srbije i Bugarske, već i energetsku bezbednost čitavog regiona. Predsednik Aleksandar Vučić, koji je prisustvovao ceremoniji otvaranja radova, ocenio je da će novi gasni interkonektor doneti veću energetsku sigurnost za građane i šansu za nove investicije.

Komentarišući sutrašnju sednicu Narodne skupštine o Kosovu i Metohiji, predsednik Srbije je istakao kako bi bilo dobro da se postigne što veće jedinstvo, ali da ne veruje u to. Rekao je da živimo u demokratskom društvu u kom je prirodno da ljudi ne budu saglasni, ali da nije prirodno da se ne razumeju kada su ključni nacionalni zadaci pred njima. Vučić je dodao da je formiranje Zajednice srpskih opština ozbiljno pitanje, kao i da ne postoji rok u kom treba postići dogovor povodom plana o normalizaciji odnosa.

U Ukrajini, najžešće borbe se vode oko Bahmuta. Ruska vojska tvrdi da postepeno napreduje na istočnom frontu, a Kijev da je napad kod Bahmuta odbijen. Ukrajinski bezbednosni zvaničnici kažu da Rusija planira eskalaciju sukoba narednih nedelja i tvrde da najteže borbe tek predstoje. Iz Kijeva ponovo pozivaju zapadne saveznike da pošalju naoružanje, a Španija u međuvremenu u Ukrajinu namerava da pošalje četiri do šest tenkova "Leopard 2", navode madridski mediji.

Urednik i voditelj: Slobodan Petrović

Urednici vesti: Relja Trajković i Tina Amić

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво