Читај ми!

A gde je Nataša ( muči me to ) ?

Devojka čudesnog glasa Nataša Rašić, mecosopran, prvi put je bila gošća ove emisije pre devet godine, posle pobede na međunarodnom pevačkom takmičenju `Lav Mirski` u Osijeku. U nastavku karijere, ostvarila je mnogo uloga za pamćenje, arija koje biste uvek poželeli da čujete i u naš studio se vraća neposredno po gostovanju iz SAD, gde je- sa koleginicama- predstavila američkoj publici najlepše srpske kompozicije 19, 20. i 21. veka. U organizaciji ambasade Republike Srbije, u `Kenedi centru` u Vašingtonu održan je koncert pod nazivom „Ovo je Srbija”, na kome su tri umetnice iz Beograda predstavile bisere srpske solo pesme- pored Nataše, bile su tu i sopran Biljana Soldo i pijanistkinja Milica Sekulić. Puna utisaka, Nataša nam iznosi svoje impresije, zaista je fascinirana, iako je prethodno pevala i u Rusiji, Nemačkoj, Austriji, Italiji, Bugarskoj, Rumuniji...

Reprezentacije Francuske i Danske igraće u finalu Svetskog rukometnog prvenstva, biće to drugi susret ovih selekcija u samoj završnici dosadašnjih šampionata planete. Galski petlovi u polufinalu su savladali Švedsku, dok je Danska, aktuelni prvak sveta, bila bolja od Španije. U susret sutrašnjem finalu, naš gost u studiju je rukometni trener Aleksandar Brković, inače vođa srpske delegacije na ovom samitu rukometa, čiji su domaćini Poljska i Švedska.

Četiri trenutno najbolja vaterpolo tima Srbije nadmetaće se danas na na bazenu `Milan Gale Muškatirović, za plasman u finale Kupa Srbije. U prvom polufinalu od 17 časova boriće se vaterpolisti Novog Beograda i Partizana, a u 20 će za ulazak u finale igrati Radnički i Crvena zvezda. Čućemo izjave svih trenera i pratiti kretanje rezultata na prvoj utakmici današnjeg programa, uz napomenu da ove duele možete pratiti i na Drugom tv kanalu naše kuće RTS.

U sportskom delu emisije biće još dosta interesantnih tema, govorićemo o desetom pohodu na trofej Australijan Opena Novaka Đokovića, o brilijantnoj sezoni odbojkašica Jedinstva iz Stare Pazove, koje su uspešne i na domaćoj i na međunarodnoj sceni, kao i o velikom uspehu mladog klizača Luke Jašića- osvojio je srebrnu medalju u trci na 500m na zimskom Evropskom olimpijskom festivalu mladih `Friuli Venecija Đulija 2023`. To je ujedno i prvi put posle 16 godina da je Srbija osvojila medalju na zimskom Evropskom olimpijskom festivalu mladih. Takođe, Luka Jašić je postigao još jedan neverovatan uspeh na ovom takmičenju- uz osvojena dva 5. mesta u trci na 1000m i na 1500m postao je naš najuspešniji mladi sportista iz familije zimskih sportova do sada.O njegovom trijumfu govori predsednica Klizačkog saveza Srbije Vojislava Vasović.

U delu emisije koji je posvećen kulturi, odnosno dešavanjima iz javnog života, čućemo slavodobitnike, laureate NIN-ove nagrade i prizanja `Beogradski pobednik` za književnost. U galeriji Centra za kulturu Majdanpek postavljena je regionalna izložba akvarela `Omaž`, dok su u galeriji Doma omladine Kragujevac aktuelni izložba crteža i kratki eksperimentalni film akademskog slikara Zorana Ignjatovića. U galeriji Doma omladine Beograd- izložba `S one strane nevidljivog`, Jelene Vučić, autorke iz Republike Srpske. U Narodnoj biblioteci u Kikindi dodeljena je nagrada `Đura Đukanov`, dobitnica je Olivera Mitić, mlada Smederevka, čiji je rukopis kratkih priča `Samodisciplina`, po mišljenju žirija, bio najbolji- to je, ujedno, i prva štampana knjiga nadarene spisateljice sa Dunava.

Šesta edicija `Rosi festa`, međunarodnog muzičkog festivala koji pretenduje da postane sinonim za negovanje, istraživanje i stvaranje kulturnog dijaloga, ali i jevrejske tradicije u muzici, odvijaće se u Beogradu od 27. januara do 6. februara. Premijera komedije Nikolaja Gogolja „Revizor", u režiji Petra Jovanovića i produkciji Pozorišta mladih i Srpskog narodnog pozorišta, izvedena je na Velikoj sceni Pozorišta mladih. U prostoru Galerije „Haos" do 24. februara nalaziće se radovi na papiru (crteži, pasteli, akvareli, grafike) nekih od najvećih imena naše umetnosti iz privatne kolekcije Aleksandra Ostojića iz Valjeva .Zbrika priča `Beogradski akvarel` na predstavljanju u Srpskom kulturno-informativnom centru "Spona" u Skoplju izazvala je veliku pažnju posetilaca, ne samo iz glavnog grada Severne Makedonije, već i iz Tetova, Kumanova.Utiske, više nego lepe i prijatne, iznosi autorka ovog dela Ljubica Kubura.

Prirodnjačkog muzeja, i dr Snežane Jarić, naučnog savetnika Instituta za biološka istraživanja „Siniša Stanković", otvorena je u Galeriji Prirodnjačkog muzeja na Malom Kalemegdanu. Pred nama je peti međunarodni festival dugometražnog dokumentarnog filma `DOK #5.` Koncertna turneja ` Alice in WonderBand,`- započnje koncertnu turneju na kojoj promovišu novi album `RikaTaka`, `New Balkan Rhythm`. Najavljujemo i januarske izložbe Kulturnog centra Beograd, kao i izložbu ulja na platnu Aleksandra Bajunovića u Kulturnom centru Zrenjanin. Udruženje žena `Zlatno runo Sirmijuma` izabrano je među deset najboljih čuvara tradicije u Srbiji- Dajana Savićević, naša sagovornica, predsednica je i kooridnator udruženja .Zrenjaninac Željko Stanisavljev je u Kikindi otvorio pekaru, pa humanošću potakao i druge da mu se pridruže u pomoći siromašnima .  

U biblioteci Centra za kulturu Kladovo baš se truda da knjigu poštuju i oni koji ranije nisu mnogo čitali, akcijama ove kuće je teško odoleti. Na kraju svake godine, pa eto i sada, na ispraćaju minule, proglašavaju se najbolji čitači i najavljuju nova dešavanja. Zahvaljujući ulogama Edipa u Mažerijevoj „Slepoj mrlji" i naslovnoj ulozi u „Magbetu", glumac Srpskog narodnog pozorišta Branislav Jerković dobio je nagradu „Predrag Peđa Tomanović", koju dodeljuje istoimena zadužbina. U Rančićevoj kući u Grockoj otovrena je likovna smotra dečjih radova, pod nazivom `Likovno putovanje 2022`. Izložba slika Petra Đorđevića može se pogledati u `Galeriji 73` na Banovom brdu. Grupa `Kanda, Kodža i Nebojša` predstavila je novi video klip i s nestrpljenjem ide u susret velikom koncertu, zakazanom za 3. mart u Domu omladine Beograda. Najzad, Festival domaće kobasice, kulena i slanine održava se 5.februara u Polojskoj šumi, kraj Bačke Palancke.

Kad smo već kod onih koji vole dobro da pojedu, vitez kulinarstva Milijan Stojanić opet ima novi predlog jelovnika za nedeljni ručak. Muzička ponuda je za sve generacije, baš kao i aktuelne informacije iz sveta koji nas okružuje, pratićemo kretanje reultata na utakmicama evropskih fudbalskih prvenstava i sve ostalo za šta procenimo da je po volji i ukusu slušalaca. U realizaciji emisije učestvuju Miša Milanov, Katarina Epštajn i Ljubinka Dobrilović.

Urednik i voditelj je Željko Stefanović

 

Време спорта и разоноде Време спорта и разоноде

Autor:
Жељко Стефановић

13. марта 2024. године, емисија обележава 64 година постојања, што је сврстава у ред најтрајнијих радио програма у нашим и европским оквирима. Свих тих деценија била је и остала мамац за публику која прати спорт, али и актуелности из јавног и културног живота. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво