Читај ми!

Svetosavski duh i srpski identitet

Ličnost, istorijska uloga i kult Svetog Save duboko je utemeljen u korenima srpskog identiteta. Iako pre svega rodonačelnik SPC i pravoslavnog duha, Rastko Nemanjić, potonji Sava zacrtao je budući politički, državni i kulturni pravac Srba. Iako je prošlo osam vekova, Sveti Sava je večiti savremenik naroda i njegove duhovne elite. O svetosavskom nasleđu, njegovoj tradiciji, uticaju i prisutnosti u današnjem srpskom pokoljenju za Magazin govore teolog i veroučitelj Vuk Jovanović i prozni i dramski pisac Vladimir Kolarić.

„Pamtite me po pjesmama mojim" , jedan je od stihova velikog Duška Trifunovića. O ovom pesniku nedavno je snimljen dokumentarni film sa istoimenim nazivom i sutra će u Novom Sadu premijerno biti prikazan. Time će ujedno biti obeležena 16 godišnjica njegove smrti. U znak sećanja na Duška Trifunovića danas razgovaramo sa direktorom izdavačke kuće Prometej Zoranom Kolundžijom i publicistom i muzičkim urednikom Bogomirom Bogicom Mijatovićem.

Ofanziva francuske vlade na socijalne tekovine države blagostanja nema kraja. Poslednjih nedelja na udaru je penzioni sistem. Vlada priprema plan kojim zaoštrava uslove za sticanje penzije. Umesto sa 62., kao do sad, predlog je da se u penziju može ići sa 64 godine i najmanje 43 godine radnog staža. Ovo je izvelo na ulice desetine hiljada nezadovoljnih Francuza. Nove velike demonstracije zakazane su za sledeći utorak. O tome za Magazin govori naša dopisnica Nataša Jokić.

Srpski i francuski istoričari pripremaju rad o Orijent ekspresu, najpoznatijem vozu na svetu u istoriji železnice. Orijen ekspres je 94. godine sa manjim prekidima spajao Evropu i Bliski istok, a slavu je stekao zahvaljujući romanu Agate Kristi. O projektu, istorijskom, političkom i simboličkom aspektu slavnog voza govori Aleksandra Kolaković, viši naučni saradnik Instituta za političke studije.

Urednik i voditelj Ana Tomašević.

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво