"Usta puna zemlje"

U večerašnjoj emisiji sagovornik nam je Vesna Trijić, književni kritičar, esejista i bibliograf. Ona govori o romanu ''Usta puna zemlje'' Branimira Šćepanovića. Uz Danilka Kiša, Mirka Kovača i Filipa Davida, Branimir Šćepanović je smatran za najdarovitijeg pisca svoje generacije. Odigrao je veliku ulogu u prevazilaženju tradicionalne realističke poetike početkom 60-ih. ''Pripovedač od rase i izrazitog nerva, potekao iz tradicije epske naracije, uspeo je da prevlada nasleđe modernističkog pripovedanja.'' - zapisao je za njega Predrag Palavestra.

Roman ''Usta puna zemlje'', objavljen 1974, najznačajnije je Šćepanovićevo delo. To je alegorična priča o snazi i izdržljivosti čoveka pred nedaćama i zlom ovog sveta. Branimir Šćepanović bio je jedan od najprevođenijih srpskih i jugoslovenskih pisaca. Roman ''Usta puna zemlje'' doživeo je, kod nas i u inostranstvu, brojna izdanja. Naša sagovornica govori o svojim čitalačkim počecima, o knjigama koja su bitno uticale na njeno formiranje, i o tome kako je otkrila roman ''Usta puna zemlje'' Branimira Šćepanovića. Čućemo zašto ona ovaj roman smatra vrednim književnim delom, i zašto mu se često vraća.

Vesna Trijić je diplomirala Srpsko - svetsku književnost na Filološkom fakultetu u Beogradu, gde je i doktorirala. Tokom studija radila je u Informativnoj redakciji Radija Indeks. Tekuću književnu kritiku pisala je redovno, više od deset godina, za beogradski dnevnik Blic, jedno vreme i za podgorički Dan. Bila je kolumnistkinja u političkom magazinu Pečat, a sada je saradnica Kulturnog dnevnika Radio-televizije Srbije, za koji takođe piše književnu kritiku. Zaposlena je u Narodnoj biblioteci Srbije, u Odeljenju za bibliografiju. Učestvovala je u izradi kapitalnih izdanja bibliografije srpskih knjiga od početka 19. veka do kraja Drugog svteskog rata. Objavila je više stručnih i naučnih radova sa temama iz srpske književne istorije i retrospektivne bibliografije.Dobitnica je Nagrade ''Milan Bogdanović'' za najbolju književnu kritiku.

Autor i voditelj emisije: Vojislav Karanović

Моја књига

Autor:
Војислав Карановић

Емисија о књигама и читању, о књижевности, уметности и стваралаштву. Гости су људи различитих интересовања, различитих занимања и професија. Сваки саговорник издваја књигу коју воли, ону која му је посебно значајна и за коју може да каже: ово је моја књига. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво