Читај ми!

Dođe čoveku da pojede samog sebe

Pre nekoliko dana obeležen je, obilno i ješno, Svetski dan pice, jedan naš čovek zaista je zaslužio da uđe u sve moguće antologije kreatora nadaleko čuvenog italijanskog specijaliteta koji se i kod nas odavno odomaćio. Gotovo da nema figure ili oblika koji ne može da se pretvori u jestivi zalogaj, a Dragan Petković, glavni protagonista ove priče, sa golemim iskustvom iz Napulja, kolevke pice, može da je, po potrebi, napravi i u vašoj prirodnoj veličini!  Za sobom ima i bronzanu medalju u spravljanju pice na takmićenju za olimpijskog pobednika, a najviše voli da pravi specijalitet u obliku grbova klubova, naših i svetskih, kao i sa obeležjima velikih svetskih takmičenja. Radio je na picama i portretima Tesle, Maradone, pravio logo Fudbalskog saveza Srbije, kao sa naše naslovne strane, zatim grb Srbije, sve to u želji da obraduje svoje najmilije, kao i svoje sunarodnike. O svojoj pasiji, koja je bez sumnje neka vrsta umetnosti, kreativni Surčinac govoriće danas u našem porodičnom magazinu.

Fudbalski klub Zvezdara je jedan od onih koji zanesenjake najpopularnije igre na svetu asocira na neka lepa vremena, kada je na tribinama beogradskih stadiona bilo po nekoliko hiljada navijača, kada se tražila karta više za utakmice Sinđelića, Hajduka sa Liona, Dorćola, Zvezdare i drugih zaštitinih znakova tog lepog doba. Danas je neko drugo, ludo, urbano vreme, ali i dalje svaki od pomenutih klubova ima svoje odane navijače koji ni za šta na svetu ne bi menjali, recimo, nedeljno pre podne provedeno na omiljenom stadionu iz kraja. Za Zvezdaru se, nažalost, ovih dana ponovo čulo u nekom drugom kontekstu, tužnom i ružnom, koji nema nikakve veze sa sportom. Deca i roditelji, ali i ljudi iz uprave popularnih `bulki`, sa beogradskog Bulbuldera, poneli su se vrlo odgovorno, uprkos nestvarnoj situaciji u kojoj su  se našli u Sarajevu. Bilo-ne ponovilo se! Mi ćemo ovog popodneva o Zvezdari kao lideru Srpske lige- grupa Beograd, jesenjem prvaku vrlo jake divizije sa žestokom konkurencijom, o klubu iza koga su preko zimskog raspusta ostali Zemun, OFK Beograd i još neka velika imena srpskog fudbala. U gostima nam je agilni sekretar FK Zvezdara Ivan Stojimirović, koji u naš studio stiže pravo sa prve provere `bulki` za nastavak prvenstva, danas su igrali utakmicu sa provligašem sa Banjice, ekipom Rada.

 

Legendarni srpski stonoteniser Aleksandar Karakašević najavio je da će okončati igračku karijeru u nacionalnom timu na meču Srbije i Francuske, koji će biti odigran 24. januara u hali "Šumice" u Beogradu. Karakašević (47) je u karijeri, između ostalih, igrao za Ohsenhauzen, Partizan, Unireu, Pluderhauzen, Crvenu zvezdu, Grencau i Kartagenu. Predstavljao je Srbiju na Olimpijskim igrama 2004, 2008, 2012. i 2016. godine.Karakašević je od 2017. godine predsednik Stonoteniskog saveza Srbije, a ističe da nakon kraja igračke karijere neće napustiti stoni tenis. Aleksandar Karakašević biće naš sagovornik ove subote u porodičnom magazinu Radio Beograda 1.

 

Nataša Petrović trenira devojčice u ženskom fudbalskom klubu Morava. Ovaj klub iz Aleksinca je prošle godine bio prinuđen da odustane od takmičenja u Drugoj saveznoj ligi Srbije, jer su troškovi participacije premašivali visinu kazne za neučešće. Zbog loše finansijske situacije ove godine su bile prinuđene da istupe iz lige. Natašu smo mogli da upoznamo i kroz učešće u serijalu `Heroina iz kraja`, danas nam priča o mukama na kojim su se našle devojčice, koje oblače dresove pod vedrim nebom, nemaju gde da se zagreju ili okupaju posle utakmica, bukvalno niko im ne poklanja pažnju,a - tvrdi- nije da nema potencijalnih bisera ženskog fudbala u ovoj sportskoj družini. Do daljnjeg, ipak, samo će čitati u novinama o uspesima većih klubova i maštati da i one jednog dana imaju krov nad glavom, odnosno nad fudbalskim svlačionicama.

Pored ostalog, tokom emisije pratimo pripreme naših superligaša u fudbalu, mahom se obavljaju u Turskoj, u Beleku ili Antaliji, svakako ćemo poglede usmeriti i ka rukomentoj utakmici Srbija-Argentina,a ni ovo sportsko druženje ne može da prođe bez Novaka Đokovića, koji je milioniti put dokazao da je istinski heroj. Uprkos teškoj povredi koja opterećuje i sprečava u nastojanjima da pruži maksimum, naš najbolji teniser izvlači poslednje atome snage i nastavlja seriju pobeda u Melburnu. Danas je u tri seta nadigrao bugarskog asa Dimitrova i osigurao kartu za meč osmine finala, u kome će igrati sa Australijancem Aleksom de Minorom, koji je u tri seta savladao francuskog tenisera Benžamena Bonzija. 

I ove subote slušamo neke lepe pesme iz osamdesetih godina prošlog veka, pratimo i zapisujemo predlog jelovnika za nedeljni ručak viteza kulinarstva Milijana Stojanića i, dabome, najavljujemo dešavanja iz sveta kulture, javnog i umetničkog života. Na Velikoj sceni Teatra `Vuk` naredne nedelje, 29. januara, kompanija `Balet mladih` premijerno će izvesti tradicionalni godišnji gala koncert članova ove kompanije, o tome nam priča jedna od autorki programa Mila Stijak. Tradicija kao inspiracija je u osnovi koncepta izložbe `Belo na belo` u Maloj galeriji ULUPUDS-a, autorke su Vesna Matijević i Dragana Nikolajević. Odsek za džez i popularnu muziku FMU večeras organizuje koncert katedre i džeza na sceni Teatra `Vuk`, na tu temu govori muzičar Vladimir Nikolov. Prvo prigradsko pozorište `Puls Teatar` iz Lazarevca 26. januara predstavlja komad pod nazivom `Epitaf`, o kome nam govori glumica Mihaela Stamenković. 

Mlada umetnica Sara Marković predstavlja se samostalnom izložbom pod nazivom `Simfonija stvaranja`, u galeriji Doma omladine Beograda. Najavljujemo `Koncerte u galeriji` koji će biti održani u galeriji` Artget`, Kulturnog centra Beograda, kao i stoto izvođenje `Bajke o pozorištu`, na sceni `Zvezdara Teatra`, u režiji Marka Misirače. Opera i Teatar `Madlenijanum` svečano i radno obeležiće dragocen jubilej, 25 godina postojanja i uspešnog rada. `YU grupa`, naša najdugovečnija rok grupa, poziva obožavaoce da joj pomognu, kako bi kompletirala dokumentarni film `Priča o bratstvu i jedinstvu`. Juče, u Kulturnom centru Vojvodine `Miloš Crnjanski`, predstavljeni su novi naslovi izdavačke delatnosti ove ustanove. `Serafina Krin i srce sveta`- naziv je romana Aleksandre Filipović, koju inače prepoznajemo po radu na polju satire i aforizama.

Pred nama je i revija srpskih filmova ostvarenih u koprodukciji sa ARTE-om, francusko-nemačkom televizijom. Izložba `Severin Bijelić- veličina jednostavnosti` otvorena je u četvrtak u Muzeju Narodnog pozorišta u Beogradu. U Muzeju u Smederevu otvorena je izložba `Rukopisna srednjovekovna baština Brankovića`. Na postavci u Galeriji savremene umetnosti u Požarevcu prikazan je izbor muzejskih izložbi i plakata. Manifestacija `Agro Belgrade` okuplja najvažnije kompanije iz oblasti voćarstva, vinogradarstva, povrtarstva, kao i većinu poljoprivrednih zadruga iz Srbije. Pred nama je i Svetosavska nedelja, u organizaciji KPZ Kosova i Metohije, dešava se u Gračanici. Najavljujemo i događaj planiran za naredni vikend u Pirotu, Sajam peglanih kobasica, nadaleko čuvenih.

Muzej pozorišne umetnosti predstavlja još jednu postavku, biće otvorena u ponedeljak veče, pod nazivom `Soja Jovanović-pozorišno delo`. Reditelj Stevan Bodroža u pozorištu Bora Stanković u Vranju režira predstavu `Četiri zida ili tragikomedija o karantinu`. Najavljujemo i koncert Kamernog ansambla FMU na sceni beogradskog SKC-a, aktuelni serijal RTS-a Srpske narodne bajke, a u studiju će nam se pridružiti i Olivera Zulović, autorka „Priručnika za solidan život" , 44. dobitnika književne nagrade „Politikinog Zabavnika" za najbolje delo namenjeno mladima, objavljeno na srpskom jeziku u 2022. godini.

I ove subote, kao i obično, kao i uvek tokom bezmalo 63 godine koliko postoji emisija, od svega pomalo, za svakoga ponešto.U njenoj realizaciji učestvuju Saša Hajdin, Katarina Epštajn, Vesna Gemović i Aleksandar Radović.

Urednik i voditelj je Željko Stefanović

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Време спорта и разоноде Време спорта и разоноде

Autor:
Жељко Стефановић

13. марта 2024. године, емисија обележава 64 година постојања, што је сврстава у ред најтрајнијих радио програма у нашим и европским оквирима. Свих тих деценија била је и остала мамац за публику која прати спорт, али и актуелности из јавног и културног живота. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво