Читај ми!

Počelo je pobedom

Rukometaši Srbije su pobedom nad ekipom Alžira u prvom kolu ovogodišnjeg Svetskog prvenstva u rukometu prekinuli desetogodišnji niz loših početaka na šampionatu sveta. Srbija je u trijumfu nad Alžirom pokazala dobru igru, uz primetne oscilacije u prvom poluvremenu meča. Na kraju, "orlovi" su završili utakmicu na visokom nivou pobedom od 36:27, postigavši najveći broj golova na meču SP još od 2009. godine, kada je naša selekcija sa 38 golova savladala Saudijsku Arabiju. U gostima nam je danas rukometni stručnjak Dragan Đukić, aktuelni selektor reprezentacije Izraela, čovek koji je sa klupe prethodno vodio i nacionalne timove Makedonije, Portugalije, Švajcarske, Velike Britanije, Crne Gore, kao i jake klubove poput PIK Segeda i skopskog Vardara.

Biće reči tokom ovog subotnjeg popodneva i o brojnim drugim sportskim dešavanjima. Čućemo članove FK Železničar iz Pančeva, koji iz sve snage rade na `operaciji Super liga`, o tome- mesec dana uoči nastavka prvenstva- govore kapiten Aleksandar Simčević, trener Tomislav Sivić i predsednik pančevačkog `brzog voza` Zoran Naunković. Čućemo i zašto je takmičenje na čuvenoj trci `Dakar Reli` završio naš Gabor Sagmajster, kako su košarkaši Partizana slavili nad Baskonijom, šta pričaju predsednik UEFA Aleksandar Čeferin i Bokserskog saveza Srbije Nenad Borovčanin, kako protiče zimska sezona na ledu SC Čair u Nišu. Iz Melburna, sa turnira `Australijan Open`, javlja se dopisnik RTS-a Saša Janković, ali i fotoreporter Majkl Babić, rodom iz okoline Banjaluke, inače prisutan na ovom turniru, u svojoj profesiji, neverovatne 42 godine. Konačno, o Novaku i njegovoj ličnosti vrhunskog sportiste govori Petrašin Matijević, sportski psiholog i mentalni trener sportskih asova.

Tokom svoje višedecenijske bogate karijere Valjevac Jovan Maljoković, poznati džez muzičar, saksofonista, kompozitor i aranžer, snimio je ukupno 13 albuma. Nedavno se pojavio i vinilni nosač zvuka renomiranog muzičara, u izdanju kompanije „Everland Music" svetlo dana ugledala je LP ploča „The Uplifting Abuss" („Ponor naviše"). Numere su tonski zabeležene u studijima Radio Beograda, stajale su na trakama u audio-dokumentaciji naše kuće, kada je čovek čiji je pseudonim Smeđi šećer odlučio da to objavi pod svojom etiketom, razumljivo uz dogovore sa Maljkovićem i našom kućom. Ispunio je sve uslove, sve što je bilo utanačeno, jedino se još nije upoznao sa poznatim saksofonistom. Obojica se nadaju da će se to brzo dogoditi. Danas slušamo neke od numera sa tog albuma, Jovan Maljoković pričiniće nam zadovoljstvo svojim dolaskom u studio.

Najavićemo i novi singl Kikija Lesendrića pod nazivom `1981`, kao i koncert u Pančevu grupe `Ljubičic`e. Tu je još niz dešavanja iz sveta kulture, javnog života, sveta koji nas okružuje. Govorimo o putujućoj postravci Austrijskog kulturnog foruma, izložbi `Čija je mustra bečka`, koja gostuje u Kladovu. U Biblioteci grada Beograda dodeljene su nagrade najuspešnijim izdavačima i najredovnijim čitaocima za prošlu godinu, dok je u Kulturnom centru Zrenjanina, pored ostalog, aktuelna izložba Filmskog centra Srbije `Tragovi jednog vremena`. Serija `Vera`, inspirisana istinitom pričom o Veri Pešić, četvorostrukoj špijunki koja se našla u vihoru Drugog svetskog rata, posle istoimenog filma stiže i na male ekrane, ovu seriju dočaraće nam jedan od njenih aktera, Hadži Nenad Maričić.

Danas je dodeljena nagrada iz oblasti promišljanja savremene vizuelne i likovne umetnosti u našoj zemlji, priznanje `Lazar Trifunović` za proteklu sezonu. U salonu Narodnog muzeja u Zrenjaninu u sredu će biti održano predavanje `Međunarodna arhitektura Bečkereka`.Projektom `Slikarski razgovori`, Umetnička galerija `Nadežda Petrović` u Čačku započinje bogat program za ovu godinu. U sredu će 150. put u Pozorištu na Terazijama biti izveden mjuzikl `Mamma Mia`, o tome nam priča glumac Žarko Stepanov. Najavljujemo i koncert studenata katedre za duvačke instrumente FMU, zakazan za ponedeljak na sceni SKC-a u Beogradu, kao i celovečernji koncert muzike J.S.Baha na istorijskim instrumentima, planiran za 18 januar, najaviće ga jedna od učesnica, čembalistkinja Bojana Dimković.

I to nije sve: zabeležićemo odlazak velikog gitariste Džefa Beka, obeležiti pet godina od smrti Mikija Jevremovića. Čućemo i novi predlog jelovnika za nedeljni ručak viteza kulinarstva Milijana Stojanića, kao i seriju vedrih, lakih, pitkih nota za prijatno popodne uz radio frekvencije. U realizaciji emisije učestvuju Saša Hajdin, Vesna Gemović i Đorđe Radosavljević.

Urednik i voditelj je Željko Stefanović

 

 

 

Време спорта и разоноде Време спорта и разоноде

Autor:
Жељко Стефановић

13. марта 2024. године, емисија обележава 64 година постојања, што је сврстава у ред најтрајнијих радио програма у нашим и европским оквирима. Свих тих деценија била је и остала мамац за публику која прати спорт, али и актуелности из јавног и културног живота. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво