Читај ми!

Ograničene cene jestivog ulja, šećera i brašna i derivata nafte

Evropski momesar za susedstvo i proširenje Oliver Varheji boraviće danas i sutra u Srbiji i sastati se sa predsednikom Aleksandrom Vučićem i premijerkom Anom Brnabić. Sastanak sa premijerkom je sutra u 9 časova i 45 minuta, a sa predsednikom Vučićem u 11 časova. Teme razgovora biće reforme koje se očekuju od Srbije u procesu evrointegracija, ranije je najavila Varhejijeva portparolka Ana Pisonero.

Vlada Srbije ograničila je cenu jestivog suncokretovog ulja na 219,99 dinara po litru, belog kristal šećera na 114,99 dinara po kilogramu i brašna tipa T-400 na 84,7 dinara po kilogramu. Ograničene su i cene derivata nafte. Na još 15 dana produžena je zabrana izvoza evro dizela EN 590, dok je izvoz peleta od drveta omogućen do 31-og januara 2023-će godine, u okviru određene kvote koja iznosi 24.000 tona. Zbog velikog broja zainteresovanih građana, produžen je rok za podnošenje zahteva za subvencionisanu dodelu sigurnosnih ramova za traktore do 26-og decembra.

U 50-ak gradova Srbije, tačno u podne, održani su protesti zbog nasilja u školama. Prosveti radnici traže da se zaustavi svaki vid nasilja i da nastavnici dobiju status službenog lica. Protest 'Stop nasilju u školama', organizovala je Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije. Na Trgu Nikole Pašića, gde je održan jedan od skupova bila je Jelena Perendija Mihajlović. Ministar prosvete Branko Ružić kaže da vršnjačko nasilje nije u dramatičnom porastu i da obustava rada nije način da se taj problem reši.

U Španiji policija ispituje moguću vezu između pisma bombe poslatog ukrajinskom ambasadoru u Madridu i kompaniji koja pravi raketne lansere koji se šalju kao pomoć Ukrajini. Jutros je pronađena treća eksplozivna naprava u pošiljci za vazduhoplovnu bazu u Torehon de Ardosu, kod Madrida, a zatim i četvrta, u zgradi Ministarstva odbrane u glavnom gradu. Prvo pismo bomba upućeno je juče ambasadoru Ukrajine i u eksploziji je lakše povređen Ukrajinac zaposlen u ambasadi. U kancelariju premijera Pedra Sančesa stiglo je pre nedelju dana slično pismo sa eksplozivnim punjenjem, saopštava policija.

Društvene prakse i znanja u vezi s pripremom i upotrebom tradicionalnog pića od šljive - šljivovice, element nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije, upisan je na Uneskovu Reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva, saopštilo je Ministarstvo kulture Srbije. Odluku je doneo Međuvladin komitet na 17-om zasedanju u Rabatu, u Maroku.

Predstavljena je aplikacija ,,SOS za gluve". Aplikacija će omogućiti gluvim osobama da obavljaju telefonske pozive zahvaljujući simultanom prevodu sa znakovnog na govorni jezik. To je značajan korak ka uklanjanju barijera u komunikaciji sa kojima se gluve osobe svakodnevno suočavaju, rečeno je na njenom predstavljanju u Gradskoj organiziciji gluvih Begrada.

Fudbalske reprezentacije Francuske, Australije, Argentine i Poljske plasirale su se u osminu finala Mundijala u Kataru. Danas će se igrati utakmice trećeg kola u grupama F i E. U 16 časova sastaće se Hrvatska - Belgija i Kanada- Maroko. U 20 časova igraće Kostarika - Nemačka i Japan - Španija.

Urednici emisije Nataša Raketić i Miroslav Vojvodić.

Urednici vesti Marica Serdar i Nenad Selaković.

Producent Đorđe Radosavljević.

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво