Život u srednjovekovnom zamku

U srednjem veku plemići su svoj dom gradili na uzvišenju od nabijene zemlje koje bi okružili što širim i što dubljim jarkom. Prostor na vrhu uzvišenja ogradili bi palisadom od velikih isklesanih i čvrsto povezanih stabala, koja bi na određenim razmacima bila ojačana brojnim kulama. Unutar ovako ograđenog prostora nalazila se kuća, glavna citadela ili bastion iz kojeg se nadzirala cela središnja linija odbrane. U utvrđenje se ulazilo preko mosta oslonjenog na grede postavljene u paru, a kad bi se prešao jarak i popelo do vrha uzvišenja, dolazilo se do kapije koja je vodila u ograđeni prostor. Tuda se ulazilo u zamak.

Slika manje-više poznata iz pikarskih romana, stripova Harolda Fostera i holivudskih filmova. Hrabri i plemeniti vitezovi u sjajnim oklopima, njihove prelepe gospe koje ih ispraćaju u pohode uvek s najviše kule, topot konja na pokretnom mostu, zveket mačeva, dvoboji, viteški turniri, Ajvanho, vitezovi Okruglog stola, sokolari, štitonoše, gozbe .... posebne prilike, ljudi i događaji u životu srednjovekovne vlastele kao inspiracija umetnicima raznih fela. A gde je tu njihova svakodnevica?

Tragom tog pitanja, u "Goste iz prošlosti" dovodimo jedan običan dan u životu vlastelina u srednjovekovnom zamku.

Autor i urednik - Mirjana Blažić

Glumac - Siniša Ubović

Muzički urednik - Radmila Dujaković

Гости из прошлости Гости из прошлости

Autor:
Стална екипа емисије: драмски уметник Милан Милосављевић, музички уредник Радмила Дујаковић, организатор Милена Борчанин и уредник Мирјана Блажић.

"Гости из прошлости" - мале приче о великим људима и vice versa. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво