Читај ми!

In memoriam: Mladomir Puriša Đorđević (1924-2022)

Sećanja na Čačak

Povodom odlaska Puriše Đorđevića u večerašnjoj emisiji slušaćemo prvu od dve emisije u kojoj je zabeležen razgovor sa našim poznatim rediteljem i piscem. Razgovor je vodila Milja Milosavljević Matijević. U ovoj emisiji  Puriša Đorđević govori o svom rodnom Čačku, i detinjstvu provedenom u ovom gradu.

Mladomir, u svetu filma i književnosti poznat kao Puriša Đorđević, autor je kultnih ostvarenja naše kinematografije kakva su ''Devojka'', ''San'', ''Jutro'', ''Podne''. Rođen je na Đurđevdan 1924. godine u Čačku. Kao novinar počeo je rad u „Politici" 1946. godine. Od 1947. je radio na Filmskim novostima kao urednik, a kasnije kao režiser dokumentarnih filmova. Snimio je oko 50 kratkih i 20 dugometražnih filmova. Autor je deset romana i više scenarija. Kao glumac je nastupao u filmu ''Jug jugoistok'' (2005). Puriša Đorđević je preminuo 23. novembra 2022. godine u Beogradu.

U emisiji Puriša Đorđević govori o starom Čačku, mestu rođenja, priseća se raznih događaja iz detinjstva, govori o roditeljima i rođacima, o drugovima sa kojim  je rastao i igrao se na čačanskim ulicama, priseća se igranja fudbala za fudbalski klub Borac, hapšenja od strane okupatorskih vlasti, Užičke republike... Neposredan povod za razgovor bio je roman Puriše Đorđevića ''Jesen 4000 neto'', u koga je on, pored priče o filmu i knjigama, utkao brojna sećanja na dane provedene u Čačku.
 
Autor emisije: Milja Milosavljević
 

Код два бела голуба

Autor:
Војислав Карановић

Од свог почетка, 1968. године, па до данас емисија Код два бела голуба прича приче о старом Београду, његовим житељима, појавама и догађајима, али и приче о прошлости осталих места Србије, и о свему ономе што представља живо језгро наше традиције. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво