Kad dan "ogluvi" bez ljudi

Da li će rezultati popisa stanovništva pozvati na uzbunu zbog veće stope umranja od rađanja u Srbiji? Koliko su emigracija i korona-pandemija uticali na pad prirodnog priraštaja populacije? Ovo su bila ključna pitanja Četvrtog medijskog foruma „Dr Marko Mladenović“ u Topoli sa fokusom na značaj novinarskog izveštavanja o padu nataliteta.

Procenjuje se da od poslednjeg popisa stanovništava 2011. godine do danas, u Srbiji živi oko pola miliona ljudi manje. Taj podatak bi uskoro trebalo da potvrde i konačni podaci ovogodišnjeg popisa populacije. O borbi protiv „bele kuge", uzrocima pada prirodnog priraštaja i mogućim rešenjima da nas bude više, razgovaramo sa dr Ivanom Marinkovićem iz Centra za demografska istraživanja na Institutu društvenih nauka u Beogradu.

Na ovogodišnjem Četvrtom medijskom forumu u Topoli dodeljene su i nagrade „Dr Marko Mladenović" za najbolje novinarske radove u borbi protiv „bele kuge", za očuvanje srpskog sela i podršku staračkim samačkim domaćinstvima. Jedan od laureata je i Vladimir Lojanica, dopisnik dnevnog lista „Blic" iz Užica. Dobio je drugu nagradu za reportažu „Očinske suze namučenog Borivoja". Vladimir je reporter koji traga bespućima zlatiborskih i zlatarskih sela i piše o "nevidljivim" ljudima, daleko od grada.

U zdravstvenom bloku ćemo ukazati na pravilnu upotrebu antibiotika. Kakvi su to lekovi i zašto sve više postajemo rezistentni na njih?  Zašto je opasno da ih uzimamo bez nadzora lekara? Lekari upozoravaju da je zbog nekontrolisane upotrebe antibiotika njihov terapeutski efekat sve manji i da lečenje od bakterijskih infekcija u budućnosti ne može da da očekivane rezultate. Na to će ukazati  doc. dr Goran Stevanović, direktor Klinike za infektivne i tropske bolesti Univerzitetskog kliničkog centra Srbije (UKCS).

Udruženje dramskih umetnika Srbije predstavilo je Monografiju o glumcu Hadži Petru Božoviću autorke Tatjane Nježić. Ovo je 25. knjiga iz edicije ovog udruženja posvećena dobitnicima „Dobričinog prstena".
Na sceni „Raša Plaović" Narodnog pozorišta u Beogradu o Monografiji su govorili književnici i kolege glumca Hadži Petra Božovića.

Urednik i voditelj  Marina Stojadinović.

Muzički urednik Dragan Dimić.

Radio Beograd Jedan, 10:05.

Naslovna stranica -  Foto/RTS

Доживети стоту

Autor:
Марина Стојадиновић

Емисија "Доживети стоту" Првог програма Радио Београда већ двадесет две године доноси интервјуе и репортаже посвећене старијој популацији. У разговорима с истакнутим стручњацима из области социјалне политике, економије, медицине, културног, јавног и спортског живота, емисија се бави свим аспектима живота трећег доба. Осврће се на проблеме о којима се мало говори, даје психолошку подршку, корисне информације о томе где и када се може добити помоћ, али и указује на прикривено и отворено занемаривање старијих људи. Садржи и редовну здравствену рубрику која има информативни, едукативни и саветодавни карактер у вези са неком болешћу, стањем, поремећајем или сезонском епидемијом. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво