Читај ми!

I za Rome je fudbal više od igre

Romi u Srbiji intenzivno se bave sportom, poznaju ga i vole. Posebno im je fudbal pri srcu, pa su formirali i svoj nacionalni tim, a tu je i fudbalsko udruženje Sloboda koje prerasta u klub i pruža im mogućnost da se iskažu na `zelenom tepihu`. Dosta i često putuju širom Srbije, igraju prijateljske utakmice, bilo je i više međunarodnih susreta, na kojima su dokazali zbog čega je i za njih fudbal više od igre. U gostima nam je Milorad Popović, koji  trenutno radi na obezbeđivanju opreme, kopački, uređenju terena…Bavio se i novinarskim zanatom, a u biografiji mu stoji i da je bio hokejaš, karatista, rukometaš, košarkaš, fudbaler, ukratko -svestrani sportista.

Saša Vukosavljević, vatrogasac bez straha i mane, ujedno i vatreni navijač Crvene zvezde, napravio je istinski podvig. Isključivo o svom trošku, objavljuje knjigu na 1300 stranica, u kojoj su zabeleženi svi zvanični, prijateljski i revijalni mečevi njegovog omiljenog kluba. Uživo je, za života, odgledao oko 1200 Zvezdinih utakmica, srećni početak imao je 1980. godine kada su crveno-beli dali devet golova Slobodi iz Tuzle, od toga čak pet dotadašnji centarhalf Zdravko Borovnica. Saša je, u izradi ovog projekta, imao punu podršku porodice, najviše od supruge Snežane koja je, inače- Partizanovac. Pomoglo mu je i nekoliko fudbalskih entuzijasta, kada su shvatili da sve to radi iz ljubavi, pa je tako u knjizi zabeleženo čak 6163 utakmice, od Barija i Tokija, do Malog Mokrog Luga, Žablja i Zindelfingena na Braču.

Još jedna interesantna životna priča stiže nam kroz lik i delo mlade, šarmantne umetnice sa Zlatibora Tamare Toskić. Upravo je u toku njena izložba modnih ilustracija u Gradskom kulturnom centru u Užicu, a samo njeni najbliži znaju da tim umetničkim poduhvatima prethodi i sportska karijera.Četiri godine je trenirala MMA, koji je kombinacija borilačkih veština. Takmičila se kod nas i u inostranstvu, pobeđivala na takmičenjima u Češkoj i Ukrajini, bila jedna od najboljih juniorki Srbije. Docnije je prevagnul umetnost, Tamara je diplomirala na Fakultetu primenjene umetnosti u Beogradu, odsek savremeno odevanje i sada je na master studijama. Dizajnira, šije, ali ujedno voli i slikarstvo, akril, boju, ulje na platnu. Narednu izložbu imaće sledećeg meseca na svom Zlatiboru, dotle- eto je danas u našem studiju.

Studio klasičnog baleta  `Kao balerina` osnovan je sa ciljem da klasičan balet bude dostupan i odraslim početnicima koji nikada pre nisu kročili u baletsku salu ili onima koji bi želeli da obnove gradivo iz baletskih studija ili škola, koje su pohađali kao deca. Trenutni raspon godina polaznica studija je između 20 i 75 godina i sve stalno vežbaju, svaka u granicama svojih mogućnosti. Program i časove je osmisla i njima rukovodi Svetlana Seferović, baletski pedagog sa višegodišnjim iskustvom u radu sa decom svih uzrasta, kao i odraslima. Preneće nam iskustva sa ovih časova, pričati o neviđenom entuzijazmu novih polaznika studija `Kao balerina`, koji trenutno funkcioniše na dve lokacije, u Starom gradu i u Zemunu.

Mlada Kruševljanka Sara Lončar, kojoj je tek 19 godina, obeležila je nedavno održani Trofej Beograda u badmintonu. Osvojila je čak tri zlatna odličja, i to u konkurenciji dama pojedinačno, kao i u ženskim i mešovitim parovima. Ubudljiv finalni meč protiv borbene Sanje Perić i sjajna igra tokom takmičenja doveli su Saru do titule najbolje seniorke Trofeja Beograda. Do druge zlatne medalje Lončar je došla u tandemu sa Viktorom Petrovićem, koji se i u konkurenciji muških parova sa partnerom Mihajlom Tomićem popeo na pobedničko postolje. Protivnice u finalu damapojedinačno, udružile su snage u konkurenciji ženskih parova, pa je Sara Lončar zajedno sa Sanjom Perić, došla do treće osvojene zlatne medalje na ovogodišnjem Trofeju Beograda. Badmintonom je počela da se bavi još pre deset godina, inače je završila srednju Politehnicku školu, smer arhitektonski tehnicar. Posle trece godine srednje škole, preselila  se u Novi Sad, upravo zbog badmintona. Ogroman broj medalja je u njenoj kolekciji, najdraže su joj- kako kaže-  bronzana u timskom delu na Evropskom prvenstvu do 17 godina, zlatna u Sloveniji do 19 godina, kao i dva državna zlata, osvojena pre dve godine. 

Šesti  festival muzičkog filma `Paralelne vizije` odvijaće se od četvrtka, 17, do srede, 23. novembra, u Jugoslovenskoj Kinoteci , potom i  u Art bioskopu `Kolarac`. Muzika srpskih kompozitora za obou i harfu biće izvedena u ponedeljak, 14. novembra na sceni Studentskog kluturnog centra. U Galeriji obojene svetlosti Centra za kulturu Požarevac još dva dana traje `Jesenji salon 2022`. Na poziv Instituta za umetničku igru iz Beograda, Tijana Prendović, pedagoškinja savremene igre, održava gostujuća predavanja  do 25. novembra ove godine. Međunarodni Sajam turizma dešava se od 17. do 19. ovog meseca na Novosadskom sajmu. Komad `Sportsko srce`, Đorđa Milosavljevića, u režiji Milana Karadžića. proglašen je za najbolju predstavu na 27. Međunarodnom festivalu malih scena i monodrame u Istočnom Sarajevu. Boris Novković će u Beogradu, posle nekoliko godina pauze, ponovo zasvirati 19.novembra  i tako obeležiti 35 godina od izlaska prvog albuma "Kuda idu izgubljene devojke".

Centralni program 55. "Dučićevih večeri poezije" bila je svečana akademija "Kod kneza na balu", na kojoj je uručena i Dučićeva nagrada za 2022. godinu pesnikinji Zlati Kocić , za koju ova nagrada ima poseban značaj.  U Galeriji Muzeja naivne i marginalne umetnosti u Jagodini će od 18. novembra do 20. januara biti predstavljena izložba „Hvatači snova". U Kulturnom centru Vojvodine `Miloš Crnjanski` u Novom Sadu u četvrtak, 17. novembra, biće promovisano književno stvaralaštvo Gorana Petrovića. Agencija `Super Mama` predstavila je juče premijeru predstave `Dobri gusari`, na sceni Knjaževsko srpskog teatra u Kragujevcu.

Biće i drugih aktuelnosti iz sveta kulture, javnog i umetničkog života, dok iz sporta objavljujemo rezultate fudbalskih liga, od najjačih evropskih divizija do naših republičkih rangova takmičenja, to svakako zanima ljubitelje fudbala u Srbiji, svako od nas ima neku svoju ekipu, iz svog grada ili kraja, za koju navija. Tu je i novi predlog jelovnika za nedeljni ručak viteza kulinarstva Milijana Stojanića.Muzika- za sve ukuse, kako i dolikuje porodičnom magazinu Radio Beograda 1.

 

Urednik i voditelj je Željko Stefanović.

 

 

 

 

 

 

 

Време спорта и разоноде Време спорта и разоноде

Autor:
Жељко Стефановић

13. марта 2024. године, емисија обележава 64 година постојања, што је сврстава у ред најтрајнијих радио програма у нашим и европским оквирима. Свих тих деценија била је и остала мамац за публику која прати спорт, али и актуелности из јавног и културног живота. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво