Читај ми!

Zvali su je Emili

Za našu prvu današnju gošću iz puno razloga se može reći da je rođena šampionka. Emilija Antanasijević tek što se vratila iz Riminija u Italiji, gde je osvojila čak tri zlatne medalje na prvenstvu Starog kontinenta, u tri različite discipline. Dve pojedinačne i jedna timska, zajedno sa Jelenom Stanojević i Sanjom Stanojević iz karate kluba Unsu. Prošle godine je u Katovicama, u Poljskoj osvojila evropsko zlato, za šta je sportsko društvo Crvena zvezda, čiji je ponosni član, nagradilo zvanjem najbolje crveno-bele juniorke. Emilija je u karateu već 14 godina, beskrajno je zahvalna svom treneru Igoru Gajiću, koji joj je usadio šampionski mentalitet, kao i porodici koja ima razumevanja za sva njena odricanja i podržava je u najlepšim sportskim nastojanjima. Pred našom Emili je, bez ikakve sumnje, divna budućnost...

Jelena Janićijević je osvojila bronzanu medalju u velter kategoriji na Evropskom prvenstvu u boksu za dame, održanom u Budvi. Ona je u kategoriji do 66 kilograma osvojila prvu medalju na velikim takmičenjima za seniorsku reprezentaciju Srbije u ženskom boksu. Janićijevićeva je bronzu obezbedila pošto je u četvrtfinalu savladala Šahru Alihverdijevu iz Azerbejdžana jednoglasnom odlukom sudija, prekidom borbe u trećoj rundi. Komplimenti pljušte sa svih strana, pre neki dan i sekretar za sport i omladinu grada Beograda Nikola Penić i podsetio,
čestitajući joj na osvojenoj medalji i postignutim uspesima, da je Jelena akademski građanin sa diplomom engleskog jezika Univerziteta u Beogradu i poliglota koji govori čak pet jezika! Uz to, ona ima i završen doktorat engleskog jezika, definitivno jedna kompletna ličnost. Prijemu je, dabome, prisustvovao i Jelenin trener Stefan Hubert, sa kojim šampionka radi u novobeogradskom bokserskom klubu Blokovi. Jelena je, uz ostalo, istakla da ima veliku želju da se plasira na Olimpijske igre u Parizu, ali i da sa svojim trenerom trenira devojčice, koje bi krenule njenim putem u svakom smislu. Jelena Janićijević i Stefan Hubert gosti su današnje emisije `Vreme sporta i razonode`.

Još jedna nadarena devojčica sa nama je ovog jesenjeg subotnjeg popodneva, zove se Nikolina Jeremić, svestrana je i višestruko talentovana, okušala se u više sportskih disciplina i sve joj idu od ruke, pa prosto ne zna za koju trajno da se opredeli. Koju god da odabere- onoj drugoj će silno nedostajati. Osvojila je zlatnu medalju u dizanju tegova na Kupu Beograda, članicaje ragbi reprezentacije Srbije,sa kojom je donela bronzanu medalju iz Turske pre nekoliko meseci. Odlična je i u američkom fudbalu, žao joj je jedino što, zbog svih tih ljubavi, mora da zapostavi još jednu- muziku, svira klavir i voli da peva. Nećete verovati, tek joj je 13 godina i ide u osmi razred OŠ `Jelena Ćetković` na beogradskom Lionu. Kada je dizanje tegova u pitanju-članica je Crvene zvezde, dok u ragbiju brani boje `građevinarki` sa Banjice, ekipe Rada. 

Ukupno 100.661 kilometar za nešto više od mesec dana pretrčali su učesnici izazova „Trčim za školu", koji je osmišljen kao projekat sportsko-humanitarnog karaktera tako da svaki korisnik mobilne aplikacije „TreninGo" zabeležene kilometre koje je pretrčao može da pokloni nekoj školi u Srbiji za unapređivanje nastave fizičkog vaspitanja. U ovogodišnjem izazovu, od 24. septembra do poslednjeg dana oktobra, učestvovalo je 4.726 korisnika ove aplikacije koji su trčali širom naše domovine, ali i van njenih granica, da bi pomogli školama. Akcija je organizovana četvrti put. Zbirom pretrčanih kilometara oboren je rekord u odnosu na prethodna tri izazova.Pobednik ovog izazova je Gimnazija Smederevo, drugo mesto osvojila je OŠ „Olga Milošević" iz Smederevske Palanke, dok je treće mesto zauzela Tehnička škola „Rade Metalac" iz Leskovca. Razgovaramo sa Sandrom Papić, profesorkom fizičkog u smederevskoj gimnaziji, prvoplasiranoj na ovom nadmetanju, ali i koordinatorkom Podunavskog okruga Saveza za školski sport Srbije.

U gostima nam je ove subote i Miodrag Bata Kostić, koji svojim aktuelnim albumom još jednom dokazuje da nije za staro gvožđe. Pored angažmana u JU grupi, Bata za sobom ima učešća koja se pamte i u grupama `Terusi` iz Tuzle, sa nezaboravnim singlom `Živim u svom svetu`, potom `Opus`, `Rok Misija` i `Rok Stars`. Uz zvučnu podršku muzičkih istomišljenika, na čelu sa producentom Miroslavom Cvetkovićem Cveletom, snimio je 11 pesama čiji je kompletan autor, numere koje podsećaju na zlatno doba muzike sa naših prostora, kao stara škola rokenrola. Bata je i uživo predstavio numere sa albuma `Staro gvožđe` na više mesta, posebno mu gode komplimenti koje dobija od kolega muzičara, sa kojima je ispisivao  / i to još uvek čini / najlepše stranice domaće rok enciklopedije.

Kao i svake subote, i ove se, pored sportskih dešavanja, bavimo i događajima iz sve kulture, javnog i umetničkog života. `Marija Ručara`, predstava `Hleb teatra` krenula je na turneju, o tome nam govori rediteljka i učesnica u izvođenju, Sanja Krsmanović-Tasić.  Izložba o Vladimiru Loganovu otvorena je u Muzeju Narodnog pozorišta. Stručni žiri Međunarodnog festivala glumca `Zaplet 14 `u Banjaluci, nagradu za najbolju glumicu festivala dodelio je Dragani Varagić za ulogu u predstavi "Naš sin" Patrika Lazića, u produkciji `Hartefakta`. `Sjaj i dodir. Ešarpe i tašne. Slađana Milojević i Stanislava Sinđelić. Dvostruki ugođaj za čulo vida i čulo dodira`- na ovoj  izložbi, autentični autorski rukopisi na temu luksuznog aksesoara savršeno su uklopljeni u jedinstvenu celinu, koju će posetioci Male galerije ULUPUDS-a moći da vide od 8. novembra. Osmi festival nezavisnog američkog filma `Indie Belgrade - Ženska strana Amerike` održaće se u Domu omladine Beograda. U susret velikom koncertu, kojim će obeležiti 45 godina rada benda, `Generacija 5` snimila je novi singl `Freedom`. o tome govori vođa benda, klavijaturista i kompozitor Dragan Ilić Ilke.

U okviru serije beogradskih koncerata pod nazivom U susret beogradskim opštinama, maestro Jovan Kolundžija, u pratnji svoje sestre, pijanistkinje Nade Kolundžija, muziciraće na sceni Kulturnog centra Čukarica u utorak, 8. novembra. Izložba radova rađenih kombinovanim tehnikama koje uključuju keramiku i grafiku- `Parteon praiskona`, autora Novaka Novakovića, umetnika iz Ćuprije, otvorena je u Galeriji savremene umetnosti u Požarevcu. `Refleksija uživo` predstavlja koncertnu promociju kompakt diska `Refleksija` po gradovima Srbije, ovoga puta na redu su Zrenjanin i njegova Savremena galerija. U beogradskoj galeriji `Singidunum`, od 7.novembra još jedna nova postavka - Sekcija za  tekstil i savremeno odevanje ULUPUDS. `Sunce moje`- naziv je novog singla ljupke Mie Dimšić, čije pesme odišu ljubavlju i životnim sokovima, onim što nam je svima toliko potrebno u ova složena vremena.

Nekoliko lepih kulturnih dešavanja očekuje naredne sedmice posetioce Biblioteke grada Beograda. Izdavačka kuća iz Beograda `System Comics` prethodne nedelje na Sajmu knjiga predstavila je novo izdanje - prvi broj iz strip serijala ''Rat bez kraja, čovek bez granica''. `Sevdah na naš način`- naziv je koncerta koji se 8. novembra održava u Kulturnom centru Zrenjanin. Izložba  Zemunskog salona  ''22. Samovanje` u toku je u Umetničkoj galeriji `Stara kapetanija` u Zemunu. Dokumentarna izložba Austrijskog kulturnog foruma `Arhitektura Salcburga` traje do 20. novembra u Biblioteci centra za kulturu Kladovo. `Dva stiha - jedan glas`, poetski dijalog Jadranke Ćulum i Olivere Šestakov očekuje nas 9. novembra u Kući Đure Jakšića. Ulica Dositejeva, ispred beogradske galerije `Sanjaj`, bila je u utorak uveče zakrčena zbog velike gužve tokom otvaranja izložbe „Vrt sećanja" , mladog umetnika Veljka Valjarevića iz Užica. Izložba „Staklo - na staklenom putu", kojom Muzej nauke i tehnike obeležava Međunarodnu godinu stakla, biće otvorena u četvrtak, 10. novembra u Galeriji „Aleksandar Despić", Muzeja nauke i tehnike. Jasna Gospić, uvek zapamćena kao ona mala čičkava koja je pevala `Dođi u 5 do 5`, s ljubavlju i pijetetom snimila je pesmu o Beogradu, za koga je vezuju ljudi i događaji. Jasnu smo pronašli u Pragu, u Češkoj, gde živi sa svojom porodicom.

I to nije sve što se tiče muzičkih noviteta za danas. Premijerno emitujemo novi, najnežniji na svetu singl Aleksandre Kovač, u pitanju je muzika iz tv serije `Bunar`. Prvi put ćemo slušati i Đorđa Davida Nikolića u obradi večnog hita grupe EKV `Par godina za nas`. I ove subote sleduje nam nova porcija iz kulinarske knjige recepata akademika gastronomije Milijana Stojanića. U realizaciji emisije učestvuju Miša Milanov, Saša Hajdin, Katarina Epštajn i Aleksandar Radović.

Urednik i voditelj je Željko Stefanović



 

Време спорта и разоноде Време спорта и разоноде

Autor:
Жељко Стефановић

13. марта 2024. године, емисија обележава 64 година постојања, што је сврстава у ред најтрајнијих радио програма у нашим и европским оквирима. Свих тих деценија била је и остала мамац за публику која прати спорт, али и актуелности из јавног и културног живота. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво