Читај ми!

„Srpska trilogija“ Stevana Jakovljevića

U večerašnjoj emisiji sagovornik nam je Ivana Stivens, reditelj. Ona govori o romanu ''Srpska trilogija'' Stevana Jakovljevića. Ovo delo čine knjige: "Devetsto četrnaesta", "Pod krstom" i "Kapija slobode", koje su štampane od 1934. do 1936, a pod zajedničkim naslovom "Srpska trilogija'' objavljene su u jednom tomu 1937. godine. Delo je u stvari romansirana istorija Srbije u prvom svetskom ratu, data iz perspektive malog čoveka, učesnika u ratu. Apsolutna autentičnost, kao rezultat ukrštanja pisanih i usmenih izvora o bitkama i drugim ratnim operacijama, o pokretima trupa, o svim događajima, a iznad svega o ljudima — jedan je od kvaliteta ovog dela.

Naša sagovornica govori o svojim čitalačkim počecima, o prvim knjigama koje je čitala, o tome kako se susrela sa romanom '''Srpska trilogija'' i zašto ju je on privukao. Ivana Stivena kao bitne odlike ove knjige ističe njen dokumentarizam, životnost i živopisnost likova, svojevrsni humor kao i to što je ona istovremeno ratna hronika i antiratni roman. Pored ''Srpske Trilogije'', naša gošća kao svoju čitalačku preporuku izdvaja romane ''Džan'' Andreja Platonova i „Voz za Pakistan" Kušvanta Singa.

Ivana Stivens je diplomirala filmsku i televizijsku režiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Živela je u Londonu od 1988. do 1995. godine. Radi kao reditelj u Radio televiziji Srbije od 1995.  Za RTS je režirala brojne emisije iz kulture. Reditelj je serijala ''Savremeni svetski pisci'', reditelj i scenarista dvodelne emisije o srpskim nadrealistima "Nemoguće". Režirala je dokumentarne emisije: ''Srbija u Velikom ratu'', ''Putevima rimskih imperatora'', ''Putevima srednjeg veka'', ''Ka nezavisnosti Srbije - knez Mihailo'',  muzički dokumentarac "Vlada i Bajka - Hodač po žici", i mnoge druge. Prevela je sa engleskog knjigu "Sa Srbima u ratu" Gordona Gordon-Smita, škotskog novinara koji se 1915. povlačio sa srpskom vojskom.
 
Autor i voditelj emisije: Vojislav Karanović.
 

Моја књига

Autor:
Војислав Карановић

Емисија о књигама и читању, о књижевности, уметности и стваралаштву. Гости су људи различитих интересовања, различитих занимања и професија. Сваки саговорник издваја књигу коју воли, ону која му је посебно значајна и за коју може да каже: ово је моја књига. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво