Читај ми!

Tržište gljiva – sertifikatom do sigurne kupovine

Vest da su se građani otrovali pečurkama i nalaze se pod nadzorom lekara uznemirila je mnoge koji ih kupuju od skupljača pečuraka. Poslednjih nedelja više kišnih dana uz toplo i sunčano vreme, izazvalo je nagli rast pečuraka u prirodi, pa je neke navelo da to vide i kao mogućnost za zaradu. Stručnjaci upozoravaju da se branjem pečuraka u prirodi mogu baviti samo oni koji su se za to osposobili i imaju iskustvo. Na istom prostoru uz jestive, često niču i one koje su otrovne i ukoliko niste dobar poznavalac, vrlo lako može doći do njihove zamene, a krajnji rezultat je trovanje pečurkama. Uz savete stručnjaka, mitologa ovog jutra pečurke su i tema našeg Pitanja jutra.

Nasilje nad ženama gotovo da poprima razmere epidemije. Stiče se utisak da, što se više govori o prevenciji, situacija na terenu je sve gora. U poslednjih 10 godina, skoro 300 žena u Srbiji ubio je partner ili drugi član porodice. Mnogo je primedbi na rad nadležnih institucija u slučaju nasilja, o čemu država treba da vodi računa, a mi ovoga jutra govorimo o samoodbrani.

Udruženje "Pokret - Pravo na život" predlaže da se u Srbiji donese Zakon o hitnoj medicinskoj pomoći kako bi ta služba od posebnog značaja bila dostupna većem broju građana. Poblem je što se po sadašnjem sistemu hitna pomoć organizuje u gradovima i opštinama sa preko 25 hiljada stanovnika, pa se svi ostale snalaze da u okviru postojećih kadrova zdravstvene zaštite pokriju i tu uslugu. Udruženje je uz pomoć lekara specijalista urgentne medicine napravilo nacrt Zakona, a podršku za tu inciijativu dobili su i od poslanika u Skupštini Srbije.

U Zemaljskom muzeju u Sarajevu u toku je izložba "Sevdalinka - slika, riječ i zvuk" koja predstavlja hronološki razvoj usmene pesme koju danas znamo kao sevdalinka. Osim audio sadržaja, izložbu prati i serija likovnik radova i instrumenata na kojima se svira ova pesma. Sa autorkom izložbe Nirhom Efendić u Sarajevu je razgovarala Nataša Raketić.

Autor i voditelj Igor Obračević.

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво