Читај ми!

Kiša ometa jesenje radove

Na poljima Srbije kiša ometa ubiranje jesenjih useva, berbu i žetvu kukuruza. I soja nije skinuta sa svih površina. Tako je i u šabačkom kraju gde je prethodnih dana palo 50 litara kiše po metru kvadratnom. Suša je umanjila prinose a kiša usporava berbu. Poljoprivrednici oko Kragujevca mogu da se pouzdaju u lokalnu samoupravu jer je agrarni budžet dvostruko veći. Kroz deset mera lokalna samouprava sa 50 posto sredstava stimuliše poljoprivrednike. I na plantažama širom Srbije je veoma živo. U toku je berba jabuka za nas značajnog izvoznog voća.

Zbog prolećnih mrazeva i sušnog leta na mnogim mestima rod će biti manji od 20 do 30 posto nego prošle godine. Na plantažama u Titelu na 250 hektara primenili su savremenu tehnologiju i zbog toga očekuju odličan rod i do 80 tona po hektaru.

Staroplaninsko selo Dojkinci nalazi se na teritoriji opštine Pirot. Za razliku od okolnih mesta u kojima su ostala uglavnom staračka domaćinstva U Dojkince su ljudi počeli da se vraćaju jer imaju šta da ponude turistima. Imaju i svoju seosku manifestaciju Miholjske susrete sela,

Uprkos suši, zahvaljujući navodnjavanju i dobroj ceni povrtari imaju dobar rod. U Glogonju nadomak Pančeva već godinama uspešno uzgajaju kupus na skoro 100 hektara, ali ih je dobra zarada usmerila i na druge kulture. Trenutno su aktuelni kukuruz šećerac, boranija, karfiol i plavi patlidžan.

Proizvodnja sireva je velika razvojna šansa u Srbiji. Iako proizvedemo 60 hiljada tona svih vrsta sireva dosta se i uveze.

 
Urednik emisije Dušan Veličković

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво