Читај ми!

Nastavlja se referendum za pripajanje Rusiji 15 odsto ukrajinske teritorije

Delegacija Srbije je imala veoma intenzivnu diplomatsku aktivnost u Njujorku u okviru 77. Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, izjavio je ministar Nikola Selaković. Na marginama zasedanja održano je 100 sastanaka i potpisano 12 sporazuma. Selaković je naveo da je ova godina bila veoma izazovna za Ujedinjene nacije i da je za Srbiju od vitalnog značaja da se "ojačana uloga UN vrati na scenu, kao i da je međunarodno pravo najjači saveznik u našoj borbi za zaštitu nacionalnih interesa.

Premijerka Ana Brnabić posetila je porodicu Nikole Nedeljkovića, mladića koji je uhapšen na Gazimestanu na Vidovdan i osuđen na osam meseci zatvora zbog navodnog izazivanja etničke mržnje. Poručila je da Vlada Srbije i tim predsednika Republike neće ćutati na nepravde koje se dešavaju Srbima na Kosovu i Metohiji. Poručila je da će u ponedeljak advokati odbrane podneti žalbu za Nikolu Nedeljkovića, a da će ona iskoristiti taj dan da se još jednom - tim povodom obrati partnerima iz Evropske unije.

U toku je drugi dan referenduma u Donbasu i Zaporoškoj i Hersonskoj regiji. Ukupna glasačka oblast u kojoj se građani izjašnjavaju o ujedinjenju s Ruskom Federacijom, čini oko 15 odsto teritorije Ukrajine. Odziv je masovan, iako Vašington i Kijev tvrde da je referendum ''prevara'' i da nikada neće prihvatiti njegove rezultate. NATO obećava dodatnu oružanu pomoć Ukrajini, a američki predsednik Džozef Bajden - nove ekonomske sankcije Rusiji. Sada je najvažniji zadatak izbeći direktan sukob između Rusije i NATO-a, upozorava Mađarska.

Diretor Srbijagasa Dušan Bajatović izjavio je da gasa ima dovoljno i da poskupljenja za sada nisu planirana. Naveo je da u Mađarskoj imamo 380 miliona kubnih metara i da će u Banatskom dvoru biti dva puta po 280 miliona, što našeg, što ruskog gasa. Bajatović je poručio da će država i dalje subvencionisati potrošnju gasa.

Povodom 106-te godišnjice proboja Solunskog fronta u kompleksu srpskog vojnog groblja Zejtinlik održana je komemoracija srpskim vojnicima poginulim u Prvom svetskom ratu. Delegaciju Srbije dočekao je devedesetčetvorogodišnji Đorđe Mihajlović, doskorašnji čuvar srpskog groblja. Komemoraciji su prisustvovali zvaničnici Srbije, Grčke, Republike Srpske i brojna udruženja. Na spomen groblju Zejtinliku u Solunu, sahranjeno je više od 21 hiljade boraca, među kojima 8 hiljada srpskih vojnika.

Fudbaleri Srbije igraće u Beogradu protiv Švedske u petom kolu Lige nacija. Utakmica na stadionu Rajko Mitić počinje u 20 časova i 45 minuta. Prenos je na Prvom programu Radio Beograda.

Urednik i voditelj: Miroslav Vojvodić

Urednici vesti: Irena Jelovac i Nenad Selaković

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво