Читај ми!

Predsednik Vučić na Samitu Brdo-Brioni

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić učestvuje na samitu Procesa Brdo-Brioni. Domaćin Samita na Brdu kod Kranja je  predsednik Slovenije Borut Pahor koji je rekao da je  cilj  ovogodišnjeg skupa  pospešivanje evropske perspektive regiona. Predsednik Vučić preneo je da je na skupu usvojen zajednički zaključak čija je glavna poruka da se reafirmiše podrška ubrzanju evropskog puta Zapadnog Balkana.

Sutra će u Skupštini Srbije biće održana posebna sednica o Kosovu i Metohiji. Evropska unija želi brzo rešenje po pitanju Kosova i Metohije, tako što bi se sagledala stvarnost iz njihove vizure, rekao je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković.

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je da neće biti novih poskupljenja struje niti restrikcija i dodala da su neke lokalne samouprave već počele da prave planove uštede električne energije. Mihajlovićeva je rekla da će efekat uštede domaćinstava biti vidljiv kada stupe na snagu stimulativne mere.

Nastavljeni su sukobi u Ukrajini. Ruska vojska izvršila je vazdušne udare na ukrajinske snage u regionu Harkova. Kijev tvrdi da su ruske snage proterane iz još 20 naselja, dok Moskva i dalje izveštava o pregrupisavanju trupa radi oslobođenja Donbasa. Ruska specijalna vojna
operacija u Ukrajini nastaviće se dok se ne ostvare svi ranije utvrđeni ciljevi, kaže portparol Kremlja Dmitrij Peskov. On je dodao kako nema razgovora o demilitarizaciji nuklearne elektrane Zaporožje u Energodaru.

Sindikati, Unija poslodavaca i Vlada Srbije još nisu usaglasili stavove o visini minimlane zarade za 2023 - ću godinu. Država i poslodavci predlažu da se minimalac poveća za 14 odsto sa 35 na 40 hiljada, a sindikati traže 45 hiljada dinara. Dok privrednici tvrde da su predstavnici radnika precenili mogućnosti preduzeća u kojima su zaposleni, sindikalci se pozivaju na obećanje koje su na Socijalno - ekonomskom savetu dobili pre skoro 4 godine da će minimalna zarada postepeno da se uskladi sa minimalnom potrošačkom korpom. Ako dogovora
ne bude do 15. septembra odluku o povećanju minimalaca na obrazloženi predlog Ministarstva finansija donosi Vlada Srbije.

Urednici emisije Nataša Raketić i Slobodan Petrović.

Urednici vesti Nenad Selaković i Irena Jelovac.

Producent Ljubinka Dobrilović.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво