Vučić i Erdogan: Odnosi Srbije i Turske na najvišem nivou u modernoj istoriji

Odnosi Srbije i Turske su na najvišem nivou u modernoj istoriji, ocenio je predsednik Aleksandar Vučić u Palati Srbija, posle razgovora s turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom. Dvojica predsednika razgovarala su o svim važnim pitanjima: o unapređenju saradnje, situaciji u Ukrajini, o energetici. U njihovom prisustvu potpisan je niz sporazuma o saradnji, među kojima: o ukidanju viza, zaštiti ulaganja, inovacijama, e-upravi, suzbijanju požara, ali i protokol o saradnji između naše kuće i Turske radiotelevizijske korporacije. Zatim je počeo Biznis forum, na kojem učestvuje oko 500 privrednika i više od 300 kompanija iz Srbije i Turske. Erdogan je poručio da Turska podržava rešavanje problema na Kosovu i Metohiji kroz dijalog i da se nada da će se postići sporazum o registarskim tablicama.

U Ukrajini su nastavljeni sukobi duž cele linije fronta. Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da je ukrajinska vojska nastavila sa provokacijama u zoni nuklearke Zaporožje, zbog čega je obližnji grad Energodar ostao bez struje. Ruski predsednik Vladimir Putin je na Istočnom ekonomskom forumu izjavio kako je evropsko energetsko tržište prestalo da bude osnovno za Rusiju. Ocenio je da su Nemačka i sankcije Zapada krive za to što gasovod Severni tok 1 nije u funkciji i da su Ukrajina i Poljska same donele odluku o isključenju druge gasne rute ka Evropi.

Evropska komisija će predložiti da se ograniči cena ruskog gasa, zajedno sa merama koje uključuju obavezno smanjenje potrošnje struje na teritoriji zemalja Evropske unije, rekla je predsednica Komisije Ursula fon der Lajen.

U Srbiji je 13-oro pacijenata obolelih od Dišenove mišićne distrofije podnelo zahtev za lečenje. Međutim, oni i dalje čekaju da im država odobri neophodnu terapiju. Broj obolelih je mnogo veći. A mnogi od nas nisu ni čuli za to genetsko, retko, neuromišićno oboljenje. Danas je Svetski dan obolelih od Dišenove mišićne distrofije.

Počela je  nova sezona u fudbalskoj Ligi šampiona. Večeras se sastaju: Ajaks i Rendžers, Ajntraht i Sporting, Napoli i Liverpul, Klub Briž i Leverkuzen, Atletiko i Porto, Barselona i - Viktorija Plzenj, Totenhem i Olimpik Marselj, i Inter i Bajern.

Urednici emisije Nataša Raketić i Slobodan Petrović.
Urednici vesti Irena Jelovac i Tina Amić.
Producent Ljubinka Dobrilović.
Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво