Komemoracija na Cetinju

U Vladinom domu na Cetinju održana je komemorativna sednica povodom masovnog ubistva koje se dogodilo pre dva dana. Komemoracija je počela minutom ćutanja, a poručeno je da Cetinje nije samo u tugovanju, već da tuguje cela Crna Gora. Gradonačelnik Cetinja Nikola Đurašković naglasio je da je tragedija nezapamćenih razmera sve ostavila u šoku. U pucnjavi koja se dogodila u petak u cetinjskom naselju Medovina, ubijeno je 11 osoba, među kojima dvoje dece, i napadač Vuk Borilović. Ranjeno je 6 ljudi, od kojih je jedna osoba u teškom stanju i nalazi se na intenzivnoj nezi Kliničkog centra Crne Gore. Sahrana većine žrtava je danas po podne. U Crnoj Gori je proglašena trodnevna žalost.

U Egiptu je najmanje 40 ljudi poginulo, a 45 je povređeno u požaru u crkvi Abo Sefein u provinciji Giza, prenosi Rojters. Vatrogasci sa četiri vozila pokušavaju da obuzdaju vatrenu stihiju i spuste temperaturu kako se požar još više ne bi proširio zbog velike količine drveta u crkvi. Do požara je došlo najverovatnije zbog neispravnih instalacija, kada se oko 5.000 vernika okupilo na misi, nakon čega je nastao stampedo. Predsednik Egipta Abdel Fatah el Sisi pozvao je sve relevantne službe da hitno preduzmu sve neophodne mere.

Borbe u Ukrajini i dalje su najteže u Donjeckoj oblasti. Prema navodima ruskih snaga, ukrajinske snage izvode sve snažnije artiljerijske napade na Herson i okolinu, kao i na nekoliko naseljenih mesta u Donbasu. Kijev je ponovo optužio Moskvu za ugrožavanje bezbednosti nuklearne elektrane Zaporožje, dok Rusija tvrdi da stabilnost rada postrojenja zavisi isključivo od ukrajinskih raketnih napada. Prvi brod sa žitom koji je krenuo iz odblokiranih crnomorskih luka približava se sirijskoj luci Tartus.

Protest poljoprivrednika nastavljen je u više mesta u Srbiji. Oni zahtevaju da otkupna cena suncokreta bude 700 evra po toni, da im se ukinu akcize na gorivo na količinu do 100 litara po hektaru i ograniče trgovačke marže na suncokretovo ulje. Ratari kažu da neće odustati od protesta do ispunjenja zahteva. Vlada je ispunila zahtev da se ukine zabrana izvoza ulja i ponudila cenu od 535 evra po toni suncokreta.

Svakog avgusta, već 13 godina u nedelji kada je jubilej slavne Cerske bitke, prve pobede saveznika u Velikom ratu, u Šapcu se održava Cerski marš. Ove godine, od Šapca do Tekeriša, krenula je kolona sa oko hiljadu i po učesnika. Da se poklone senima slavnih predaka u kilometarskoj koloni na putu do Cera dugom 35 kilometara je više generacija iz svih krajeva Srbije i okruženja. Očekuje se da učesnici marša na odredište stignu oko 16 sati.

Večeras se završava 28-mi Nišvil džez festival. Nastupiće dvostruki  dobitnici Gremija - američki sastav "Jelou džekit" i sin legendarnog Boba Marlija, Džulijan.

U nastavku šestog kola fudbalske Superlige od 19 časova u Lučanima će igrati Mladost i Radnik, a u Subotici Spartak i Javor. Od 19 i 30 u Novom Sadu će se sastati Mladost i Partizan. Crvena zvezda je sinoć pobedila Voždovac sa 4:0 i zadržala maksimalan učinak u domaćem prvenstvu.

Urednik i voditelj: Miroslav Vojvodić
Urednici vesti: Marica Serdar i Nenad Selaković



Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво