IT stručnjaci - i dalje među najplaćenijim i najtraženijim

U Velikoj Britaniji ovih dana goruće teme su inflacija, energetska kriza, najavljeno poskupljenje i moguće nestašice struje, a sve to u senci izbora novog premijera. Računi za električnu energiju, u ovoj zemlji, trebalo bi, prema najavama, da porastu za više od 80 odsto. a moguća su i organizovana isključivanja struje za industriju i domaćinstva tokom zime, kada bi se niske temperature mogle poklopiti s nestašicom gasa. Uz sve to, pandemija nije više najvažnija tema, mada se beleže vrlo alarmantne promene, kao što je veliko povećanje broja zavisnih od alokohola, kojih je za 40 odsto više nego pre korone. O ovim temama za naš program govori Dejan Radojević, novinar BBC.

Prema podacima sajta za zapošljavanje stručnjaka iz oblasti informacionih tehnologija HelloNjorld, broj oglasa za posao u IT industriji porastao je za 26 procenata u prvih 6 meseci ove, u odnosu na prvu polovinu prošle godine. Ovo tržište rada se našlo pred velikim izazovom nakon sukoba Rusije i Ukrajine, jer je veliki broj IT stručnjaka iz ove dve države pristigao u Srbiju i ovde nastavio privrednu aktivnost, pa se pretpostavljalo da će zbog krize biti znatno usporeno zapošljavanje. No, potražnja je ipak prevazišla očekivanja, a šta pokazuju podaci o aktuelnoj situaciji na IT tržištu rada razgovaramo sa Markom Vučetićem iz HelloWorld-a.

Jedna Kineskinja pisala je više godina potpuno izmišljene članke za čuvenu online enciklopediju koja se globalno koristi - Vikipediju, čak se kaže da je, u svakom od svojih unosa, gradila svet potpune fikcije, koji je ostao nerazotkriven godinama. Najveću prevaru u istoriji Vikipedije otkrio je slučajno jedan kineski romanopisac i ovih dana o tome je obaveštena i javnost. Kakve članke je pisala pomenuta Kineskinja, koje su bile njene teme, kako se predstavljala, i najzad, kako je razotkrivena ova prevara? O ovom zanimljivom slučaju razgovaramo sa Aleksandrom Živkovićem, jednim od urednika i administratora u Vikipediji Srbija.

Sa vama je Mirjana Nikić.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво