Vučić: Srbija na istorijskom maksimumu u rezervama prirodnog gasa

Predsednik Aleksandar Vučić saopštio je da je danas Srbija na istorijskom maksimumu u rezervama prirodnog gasa. Obezbeđeno je dvesta šezdeset i dva miliona kubnih metara gasa u našem delu skladišta u Banatskom dvoru, a kupili smo još 200 miliona kubnih metara, koje smo uskladištili u Mađarskoj, samo za potrebe Srbije. Remontujemo sve termo kapacitete koje možemo, pokušavamo da otvorimo nove otkrivke uglja i, sve u svemu, siguran sam da će građani Srbije imati bar za nijansu manje hladnu zimu od onoga što smo očekivali - objavio je predsednik na svom Instagram profilu.

Plan Evropske unije za vanredne situacije, u vezi s mogućim prekidom isporuke ruskog gasa, danas stupa na snagu. Zemlje članice treba dobrovoljno da smanje potrošnju gasa za 15 odsto. Sve države, osim Mađarske i Poljske, odobrile su sporazum čime je on dobio snagu zakona.

Sukobi u Ukrajini se nastavljaju uz žestoke borbe u Donjecku i pokušaje ruske vojske da obnovi napredovanje u Harkovskoj oblasti. Kijev i Moskva se i dalje međudobno optužuju za granatiranje civilnih ciljeva, kao i za ugrožavanje bezbednosti nuklearne elektrane Zaporožje. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pozvao je zapadne saveznike da na godinu dana zabrane ulaz svim Rusima u svoje zemlje. Moskva je osudila takav predlog i poručuje da niko neće moći da potpuno izoluje Rusiju i ruski narod. Za sada nema uslova za sastanak predsednika Rusije i Ukrajine, poručeno je iz Kremlja.

Kineska vojska izvodi manevre oko Tajvana da bi upozorila Sjedinjene Američke Države i da bi održale lekciju "tajvanskim separatistima", izjavio je portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin. Istakao je da su mere koje su preduzeli odgovor na posetu Tajvanu predsedavajuće Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi. On je poručio da postoji samo jedna Kina, čiji je sastavni deo i Tajvan.

Predstavljen je projekat ,,KARTA SERBIKA", namenjen Srbima u dijaspori koji žele da žive ili borave u Srbiji. Projekat je deo programa ,,Tačka povratka", koji već dve i po godine povezuje sprsko društvo u zemlji i inostranstvu. Tom prilikom, u Vladi Srbije, premijerka Ana Brnabić uručila je zahvalnicu prvom korisniku programa KARTA SERBIKA.

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, u saradnji sa nemačkom agencijom za međunarodnu saradnju GIZ, potpisalo je Memorandum o saradnji sa gradovima i opštinama u okviru programa "Podsticanje zapošljavanja visoko obrazovnih Roma i Romkinja u jedinicama lokalnih samouprava". Program će omogućiti zapošljavanje 26 pripadnika romske nacionalnosti koji imaju šesti i sedmi stepen stručne spreme. Program je počeo da se primenjuje od 1. avgusta ove godine.

U revanš meču trećeg kola kvalifikacija za Ligu šampiona, fudbaleri Crvene zvezde igraće u Jerevanu protiv Pjunika. Susret počinje u 19 časova, uz prenos na Prvom programu naše televizije.

Urednici emisije Nataša Raketić i Slobodan Petrović.
Urednici vesti Vladimir Mihajlović i Marica Serdar.
Producent Svetlana Stevanović.
Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво