Dobre bakterije u borbi protiv dijabetesa

U Srbiji je više od 800 hiljada obolelih od dijabetesa, a procenjuje se da je tri puta više onih koji imaju predispoziciju da obole. Lečenje nije nimalo jednostavno, izuzetno je skupo, a život ovih ljudi je vrlo komplikovan. Iz laboratorija Instituta za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo, proizašlo je efikasno rešenje. Naučni tim Instituta izolovao je dobre bakterije koje mogu da pomognu dijabetičarima i ublaže simptome bolesti. O tome ćemo saznati više u razgovoru sa naučnom savetnicom Instituta Natašom Golić.

U toku je javni poziv za novi ciklus u programu Katapult, namenjen inovativnim startap preduzećima. Preduzeća iz svih oblasti nauke i tehnologije, kao i industrijskog sektora mogu da se prijave sve do 15 septembra. Katapult zajednica je počela da se formira prošle godine, kada je realizovan prvi konkurs i tada je za podršku odabrano 19 inovativnih startapa. Zašto je ovaj program važan, šta sve omogućava mladim firmama i koji su kriterijumi za odabir, saznaćemo u razgovoru sa Mlađanom Stojanovićem, koordinatorm programa u Fondu za inovacionu delatnost.

Da li će ovogodišnja suša i teške posledice po poljoprivredu, ubrzati posao na izradi strategije za naovodnjavanje i odvodnjavanje još jedna je od tema Magazina.

Urednik i voditelj Olivera Stajić.

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво