Читај ми!

Carica Milica morskih dubina

Da je carica svih vidika, posebno podvodnih dubina- to je kristalno jasno. Da je Milica- u to tek nema sumnje, stoji joj i u ličnoj karti. Da je izuzetna gošća- možemo da povtrdimo, a i naši slušaoci se mogu uveriti tokom popodneva u prvoj avgustovskoj emisiji iz ciklusa `Vreme sporta i razonode`. U vejkbordingu, skijanju na vodi, osvajala je evropske i svetske medalje, ništa manje uspešna nije bila ni u plivanju, niti u podvodnom hokeju na Tašmajdanu kojim se bavila kada joj je bilo svega 16 godina. Skakala je snoubordom, ali i iz aviona. Na Filipinima je ronila sa različitim životinjama i snorkovala u neposrednoj blizini ogromnih kit-ajkula. Najviše morskih avantura je doživela na Bahamima, obučena u crveni kostim kao u "Čuvarima plaže". Sa ostalim spasiocima radila je na održavanju svega što je na tom privatnom ostrvu u vodi i iznad nje. Pričaće nam Milica Gluvajić-Oljačić i o škarpinama, barakudama, koralima, najviše ipak o ajkulama prema kojima, veli, ima posebno poštovanje. Milica se danas bavi predavanjem engleskog jezika malim Kinezima, ima svoj ansambl u kome peva i svira hamonijum i daire, bavi se i jogom, u svakom pogledu je ispunjena i uživa u svakom udahu života.

Od pre par dana Zoran Avramović je generalni sekretar Sportskog društva Crvena zvezda, pošto je prethodno usvojena ostavka Igora Milojevića. Avramović je jedan od onih ljidu u sportu koji `prave razliku`, kako se to kaže fudbalskim žargonom. Posvećen je maksimalno Zvezdi, u kojoj je- u raznim ulogama- od 15. avgusta 1989. godine, dakle evo već 33 godine. Član je Upravnog odbora i izvršni direktor fudbalskog kluba, zatim direktor agencije `Crvena zvezda marketing`, glavni urednik `Zvezdine revije` već dve decenije, savetnik za marketing Evropske odbojkaške konfederacije. Upravo je i odbojka njegov sport, uz fudbal, napisao je šest sportskih knjiga, pamte se njegove mega-akcije `I ja sam zvezdaš`, odnosno `Odbojka spaja`. Govorićemo o tendencijama u domaćem i svetskom fudbalu, Ligi šampiona, Svetskom prvenstvu u Kataru i, naravno, kuda, u kom smeru ide fudbal, hoće li uspeti da pobedi novac ili će pare slaviti, imajući u vidu da se u ovom sportku okreću grdne pare, od marketinga, preko prtava tv prenosa, do transfera igrača.

Krajem prošlog meseca, ekipa planinarsko sportskog kluba Pobeda iz Beograda, sastavljena od 7 članova, popela se na Eyjafjallajokull - vulkanski lednik, 1666m, visinski 1600m, stazom od 22km u oba pravca. Svaki naš pokušaj da prevedemo ime ovog vulkana završio se neuspešno, lomljenjem jezika, pa ćemo izgovaranje njegovog naziva ostaviti našim gostima.. Poslednja erupcija ovog vulkana je bila 2010. godine. Sa nama će, iz kluba, biti Snežana Todosić i Nenad Slavković,koji je bio deo ekspedicije na Island, to je prva ekipa uz Srbije koja se popela na taj vrh. Članovi tima bili su još i vođa ekipe Damir Arula, zatim Nikola Nenadović. Čedomor Lukić, Branka Divčić i Nikola Alivojvodić.

Sredinom septembra, ekskluzivno na kanalu `Nacionalna geografija`- nova sezona dokumentarnog serijala "Evropa odozgo". Novi ciklus počinje epizodom posvećenom Srbiji. Svet će saznati više o našoj bogatoj kulturi, prirodnim lepotama koje oduzimaju dah, ali i savremenim inženjerskim dostignućima. Zahvaljujući najsavremenijoj tehnologiji, naša zemlja biće prikazana kao nikada do sada, uz neverovatne snimke iz vazduha, kao i kroz priče ljudi. Naša današnja gošća, Milana Petrović, glavna i odgovorna urednica Nacioonalne geografije za Srbiju, govoriće nam u studiju, ispred mikrofona Radio Beograda 1,o avgustovskom broju istoimenog časopisa i njegovom sadržaju- o napretku novih tehnologija, proučavanju Stounhendža, o klimatskim promenama i Indiji. Napominje i da je otvoren, do kraja meseca, foto-konkurs za sve koji se bave fotografijom i vole je.

Mladi pesnik Kosta Kosovac stekao je izuzetne simpatije slušalaca ove emisije još kada se prvi put pojavio pred našim mikrofonima, bilo je to još pre objavljivanja njegove prve zbirke pesama pod nazivom "Džemperi za kamenje" , koju je docnije objavila Srpska književna zadruga. Beograđanin sa Voždovca, student Pravnog fakulteta, najmlađi pesnik kojeg objavljuje najstarija izdavačka kuća u Srbiji, kaže nam da se ljubav prema poeziji rodila pre šest godina kada je počeo da piše prve stihove. Svoje pesme je pre SKZ, uspeo da objavi u pojedinim novinama i na internet portalima, a onda- sreća kakva se ne može opisati, radost o kakvoj već može da sanja mladić željan da svoje stihove vidi `crno na belo`, između korica, pa još sa oznakom poznate izdavačke kuće. Danas smo ga zamolili da, dok ne stigne nova zbirka, svima nama učini plezir i podseti nas na neke od divnih pesama iz prve zbirke, uključujući i onu `Kad prodajemo kuću`, koja je- već kod prvog slušanja- izmamila suze dela naše ekipe, kao i naših slušalaca koji vole i poštuju poeziju.

I ove subote ćemo, dabome, pratiti dešavanja iz sveta kulture, javnog i umetničkog života. U Muzeju savremene umetnosti u Novom Sadu u petak nas očekuje izložba `Small Reboots bz Japanese Artist`, u okviru festivala `Dunavski dijalozi`. U Muzeju afričke umetnosti na maloj Topčiderskoj zvezdi svakog utorka se, od 11 do 13 časova, održavaju radionice `Prema antikolonijalnom muzeju`. Slikarka Ana Pavlović-Kesar, posle uspeha izložbi postavljanih u galerijama Kine, Rusije i Grčke, predstavlja se izložbom dela rađenih u tehnici akril na platnu, od 10. avgusta u umetničkoj galeriji Stara kapetanija u Zemunu. Kao uvod u internacionalni džez festival, počeo je i, sada već tradicionolani. `Nišvil džez teatarski festival`, kao i filmski festival pod istom etiketom. Holivudski glumac Džon Malkovič gostovaće u u ponedeljak na Feliks Romulijani kod Zajačara, predstavom `Paklena pomorandža`, u okviru svoje evropske turneje. Novinar i dugogodišnji urednik u Sportskoj redakciji Radio Novog Sada Ljubenko Zvizdić, zajedno sa meštanima u selu Kakmuže u Crnoj Gori, pokušava da obnovi crkvu Svetih apostola Petra i Pavla iz doba Nemanjića. Govorićemo i o svirci benda `Trio Sveti`, u četvrtak je zakazana, u ovoj postavi su Vasil Hadžimanov, Marko Đorđević i Branko Trijić. Nismo zaboravili ni ` Love fest u Vrnjačkoj banji, kao ni Festival filmskog scenarija, takođe u Vrnjcima, ove godine dešava se od 12. do 17. avgusta. Najzad, govorimo i o petom izdanju `Dunav film festa`, festivala filmova podunavskih zemalja, koji se odvija na više lokacija u Smederevu, a najatraktivnija među njima svakako je drevna tvrđava koja se, svakog leta u ovo doba, pretvara u pozornicu.

Ni to nije sve- čućemo šta, o aktulenim stvarima oko nas, o filmovima, predstavama, koncertima imanifestacijama, kažu još i glumica Mirjana Joković, koja je završila snimanje serije `Poziv`, u kojoj tumači lik kriminalističke inspektorke, zatim Danijela Veselinović, majstorica trube, koja će sa svojim orkestrom biti u Guči, pa onda Siniša Ubović i Monika Romić, u kontekstu predstave `Balon`, izvedene u `Teatrijumu`. Milica Lazović priča o aktuelnom festivalu filsmskih radionica `FRKA` u Kragujevcu, o filmu `Oluja` govore reditelj Miloš Radunović i glumci Ivan Vujić i Zlatan Vidović,a o narednim predstavama BDP-a na letnjoj sceni glumac Miloš Lazarov. Čućemo i Đorđa Merdžijevića, teniskog trenera, koji je- posle nekoliko godina rada u kinsekim akademijama u Šenženu i Guangćou- u rodnom Vranju počeo da radi s mališanima na četiri teniska terena, uskoro će polaznici ove škole postati i mladi iz više azijskih zemalja. Konačlno, beležimo i rođenje male alpake, preslatke životinjice iz familije lama, kojoj ipak ne treba previše prilaziti, jer ume dobro da `pljucne` i `okupa` okolinu. 

Kao i svake subote, i ove ćemo čuti predlog jelovnika za nedeljni ručak viteza kulinarstva Milijana Stojanića. U realizaciji emisije učestvovali su i Saša Hajdin, Srđan Manojlović, Katarina Epštajn, kao i naše kolege iz Kulturne rubrike Radio Beograda .


Urednik i voditelj je Željko Stefanović

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Време спорта и разоноде Време спорта и разоноде

Autor:
Жељко Стефановић

13. марта 2024. године, емисија обележава 64 година постојања, што је сврстава у ред најтрајнијих радио програма у нашим и европским оквирима. Свих тих деценија била је и остала мамац за публику која прати спорт, али и актуелности из јавног и културног живота. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво