Potpisan Temeljni ugovor između SPC i Srbije

U Podgorici je potpisan Temeljni ugovor između Vlade Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve. Temeljni ugovor su potpisali crnogorski premijer Dritan Abazović i patrijarh srpski Porfirije. Abazović je izjavio da mu je čast i zadovoljstvo što je na lep i dostojanstven način doveden do kraja proces koji je, kako je naveo, predugo trajao. Patrijarh Porfirije je naglasio da SPC poštuje ustav i zakone svake države. Na sednici crnogorske vlade žestoka rasprava nakon potpisivanja ugovora. DPS pokrenuo inicijativu za izglasavanje nepoverenja Abazovićevom kabinetu.

Srpsko narodno vijeće i Centar za suočavanje s prošlošću, održali su u opštini Gračac komemoraciju za sve one koji su stradali u danima nakon vojno-policijske akcije  hrvatskih snaga "Oluja". Predsednik Samostalne demokratske srpske stranke Milorad Pupovac je na pomenu u selu Deringaju, u blizini pravoslavne crkve Uspenija Presvete Bogorodice, rekao da su se okupili kako bi se setili sveukupnog stradanja, progonstva i razaranja.

Jačaju tenzije oko Tajvana, nakon posete predsednice Predstavničkog doma američkog kongresa Nensi Pelosi. Ona je nastavila svoju azijsku turneju, ali Kina saopštava da neće obustaviti četvorodnevne vojne vežbe oko ostrva koje smatra svojom teritorijom. Američka predstavnica je tokom razgovora  tajvanskim zvaničnicima poručila da će i dalje imati punu podršku Vašingtona. Predsednica Cai Ing-ven ističe da se Tajvan neće povući pred sve većim vojnim pretnjama. Kina je oštro osudila posetu, a osim vojnih vežbi priprema i niz ekonomskih mera.

Sto šezdeset prvog dana rata u Ukrajini, borbe se vode na nekoliko frontova, ali najviše na istoku i jugu te zemlje. Rusija je saopštila da je pogodila skladište stranog oružja i municije kod Lavova. Prvi brod sa ukrajinskim žitaricama je prošao inspekcijski pregled i nastavio plovidbu. Nemački kancelar Olaf Šolc je poručio da turbina za gasovod severni tok može u bilo kom trenutku da se pošalje u Rusiju.

Od sledeće godine i lekari u privatnoj praksi lekove će prepisivati samo elektronski. Projekt je deo digitalizacije zdravstvenog sistema i započeli su ga Ministarstvo zdravlja i "Pošta Srbije". Na taj način lakše će se kontrolisati upotreba lekova, a u Pošti Srbije najavlju da je naredni korak biti dostava lekova na kućnu adresu.

Fudbaleri Crvene zvezde dočekuju Pjunik iz Jermenije, u prvoj utakmici trećeg kola kvalifikacija za Ligu šampiona. prenos možete pratiti na našem radiju i televiziji.

Košarkaši Srbije započeli su pripreme za mečeve drugog kruga kvalifikacija za Svetsko prvenstvo, kao i za Evropski šampionat u septembru. Selektor Svetislav Pešić izjavio je da je cilj da se tim uigra i da svako pruži svoj maksimum. U reprezentaciji je ponovo i košarkaš Denvera i dvostruki najkorisniji igrač En-Be-A lige Nikola Jokić.

Urednici emisije Nataša Raketić i Miroslav Vojvodić.
Urednici vesti Relja Trajković i Marica Serdar.
Producent Đorđe Radosavljević.
Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво