Klimatski aktivisti u evropskim muzejima

Gradovi i opštine u Srbiji dosad su uspeli da digitalizuju oko dvadeset odsto postupaka u svojoj nadležnosti, a kada se iz računice izuzme mali broj posebno uspešnih samouprava, taj prosek je znatno niži, tek pet odsto, pokazalo je istraživanje Nacionalne alijanse za lokalni i ekonomski razvoj. Istraživanje, koje je sprovedeno uz podršku Evropske unije, u okviru projekta Lokalni indeks eUprave, potvrdilo je da postoji velika potreba za snažnijom podrškom gradovima i opštinama u razvoju elektronskih usluga. O tome razgovaramo sa Ilijom Gavrilovićem iz Odeljenja za regulatornu reformu NALEDa.

Neispravna voda za piće, nehigijenska kupališta ili pokvarena hrana, legla su bakterija koje lako mogu da izazovu crevnu infekciju. Zbog toga su leti ove infekcije učestalije i često ih zovu i „bolest prljavih ruku". Tokom bolesti gubi se dosta tečnosti, a organizam se dodatno iscrpljuje dijarejom, povraćanjem i opštom slabošću. Kako bismo izbegli da nam se letovanje pretvori u bolovanje, stručnjaci upozoravaju da posebno vodimo računa o higijenskoj ispravnosti hrane i vode koju koristimo. O crevnim infekcijama za naš program govori dr Dino Tarabar, gastroenterolog u KBC "Dr Dragiša Mišović.

Klimatski aktivizam u evropskim muzejima, ovog leta, beleži se kao nova, sve učestalija pojava, o čemu izveštavaju strani i naši mediji u prethodnim danima. Uglavnom svojim šakama ostavljaju lepljive tragove po slikama u najposećenijim svetskim muzejima i galerijama, kao što je Nacionalna galerija u Londonu, ili Galerija Ufici u Firenci. Aktivnost ovih eko pokreta osmišljena je tako da se ni na jedan način ne ugrozi samo umetničko delo koje je odabrano kao posrednik u prenošenju poruke. Ljude okupljene u ovim pokretima spaja briga za našu planetu i želja da upozorenje bude vidljivo i zapaženo, uz jasno izraženu bojazan da planeta nema budućnost, ukoliko se nešto drastično ne promeni. O eko-umetničkom aktivizmu razgovaramo sa istoričarkom umetnosti Lidijom Ham, višim kustosom u Narodnom muzeju u Beogradu.

Sa vama je Mirjana Nikić.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво